Universitatea din București, prin Departamentul de Anatomie, Fiziologie Animală și Biofizică din Facultatea de Biologie, găzduiește miercuri, 1 noiembrie 2017, conferința ,,Populații neuronale implicate în răspunsul rapid la antidepresive”. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe de la parterul clădirii Platformei de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică din cadrul Facultății de Biologie, începând cu ora 17:00.
Comunicarea științifică este susținută de Lucian Medrihan, visiting professor la Secțiunea Științele Vieții a Institutului de Cercetări al Universității din București și cercetător postdoctoral din 2014 la The Rockefeller University (New York, USA). Dr. Medrihan a absolvit secția de Biochimie a Facultății de Biologie a Universității din București în 2003 și a primit titlul de doctor al Universității din Goettingen, Germania, în 2008. În perioada 2009-2013 a fost cercetător postdoctoral la Institutul italian de știință și tehnologie din Genova.
În cadrul conferinței ,,Populații neuronale implicate în răspunsul rapid la antidepresive” vor fi abordate cercetări recente din domeniul investigării mecanismelor celulare și moleculare ale depresiei, având scopul de a informa cercetătorii, doctoranzii, masteranzii în neurobiologie, dar și studenții Facultății de Biologie a Universității din București.
Depresia clinică, una dintre cele mai răspândite boli psihice, este o boală complexă care implică disfuncția mai multor regiuni cerebrale interconectate funcțional și a mai multor populații neuronale care controlează stări emoționale. Printre medicamentele folosite pentru tratamentul depresiei cele mai eficiente rămân inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină, dar și această clasă de medicamente este eficientă în numai 30% dintre cazurile de depresie. Mai mult, inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină prezintă o întârziere a efectului benefic de aproape 3-4 săptămâni. În acest studiu, dr. Medrihan a analizat țintele celulare și moleculare ale inhibitorilor selectivi ai recaptării de serotonină în girusul dentat, o regiune a creierului responsabilă pentru răspunsurile benefice la antidepresive. De asemenea, dr. Medrihan a identificat o populație neuronală care prezintă un răspuns rapid la tratamentul cu antidepresive și a analizat receptorii serotonergici responsabili pentru acest răspuns. Această abordare direcționată către un singur tip de receptor exprimat pe o populație neuronală specifică poate fi importantă pe viitor pentru sinteza de antidepresive cu acțiune imediată.