Aproximativ 80 de profesori universitari și cercetători științifici de renume, din țări precum Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia și Ucraina, se întâlnesc la București, în perioada 12-14 octombrie 2017, în cadrul celui de-al X-lea Simpozion Internațional „Ivo Andrić în context european”, primul de acest gen organizat în România.

Simpozionul este organizat de Departamentul de Filologie Rusă și Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, în parteneriat cu Institutul de Slavistică al Universității „Karl-Franz” din Graz, Austria și Uniunea Sârbilor din România.

Deschiderea evenimentului are loc joi, 12 octombrie 2017, începând cu ora 09:30, la Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu, nr. 46).

Cel de-al X-lea Simpozion Internațional „Ivo Andrić în context european” este un proiect științific internațional, inițiat de prof. univ. dr. Branko Tošović de la Institutul de Slavistică al Universității „Karl-Franz” din Graz în 2007. Toate sesiunile științifice anterioare s-au desfășurat la Graz, Sarajevo și Belgrad.

Ivo Andrić (1892-1975), laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1961, intelectual rasat, spirit european de o erudiţie excepţională, a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XX–lea din spaţiul iugoslav şi, în acelaşi timp, un diplomat din elita Europei interbelice. Cariera sa diplomatică, întinsă de-a lungul a două decenii l-a adus inclusiv la Bucureşti (1921-1922), în opera sa vastă regăsindu-se și această scurtă perioadă bucureșteană. Dintre traducerile sale în limba română, menționăm ultima apariție, romanul „Domnișoara” editat de Uniunea Sârbilor din România, 2016, în traducerea lui Dorin Gămulescu și studiu introductiv de Octavia Nedelcu.

Mai multe informații despre cel de-al X-lea Simpozion Internațional „Ivo Andrić în context european” pot fi consultate aici.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This