O întrebare care preocupă atât specialiștii în științe sociale din mediul academic, cât și cetățenii României este: De ce, la începutul secolului 21, dezvoltarea economică, socială și politică a României se află la nivelul cunoscut astăzi: mai performant decât multe alte state contemporane, însă cu un decalaj semnificativ față de aproape toate celelalte state membre ale Uniunii Europene?

Numeroase lucrări au explorat variații ale acestei întrebări în ultimii ani, concentrându-se pe aspecte ce țin de istorie economică, cum este cazul lui Bogdan Murgescu, în volumul „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”, sau al lui Cornel Ban,  în volumul „Dependență și Dezvoltare”. Perspectiva istorică a fost tratată de Lucian Boia în volumul „De ce este România altfel?”, în timp ce abordarea multidisciplinară a fost evidențiată de antropologul Vintilă Mihăilescu în volumul „De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc”.

În acest context, luni, 30 octombrie 2017, Secția de Științe Sociale a Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB) organizează o dezbatere despre modernizarea României.

Discuția pornește de la examinarea argumentelor principale din două volume recent apărute,  „Modernitatea Românească”, co-autorat de Lazăr Vlăsceanu și Marian-Gabriel Hâncean (Paralela 45, Pitești, 2014) și „Fuga de competiție. O perspectivă instituțională asupra societății românești”, scris de Adrian Miroiu (Polirom, Iași, 2016). Cei trei profesori își vor susține propriile argumente în cadrul dezbaterii.

Cele două volume menționate oferă o contribuție fundamentală dezbaterii, explorând întrebarea mai sus amintită prin utilizarea unor teorii, instrumente și metode specifice cercetării sociologice și politologice moderne. Autorii împărtășesc multe dintre concluzii, găsind cadrele explicative tradiționale, precum ipoteza istorică, ipoteza geografică sau ipoteza culturală, ca fiind neconvingătoare, și favorizând în cele din urmă fie o explicație bazată pe „neoinstituționalismul de tip alegere rațională” (A. Miroiu), fie o explicație bazată pe „ipoteza dependențelor”, care dă seama de diferențele dintre ordinea instituțională formală și ordinea practicilor sociale efective (L. Vlăsceanu și M.-G. Hâncean).

Dezbaterea va fi moderată de prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rector al Universității din București.

La eveniment va participa și prof. univ. dr. Marian Zulean, Coordonator al Secțiunii de Științe Sociale (ICUB), care va deschide evenimentul.

Nu în ultimul rând vor susține diverse intervenții și prof. univ. dr. Mihai Păunescu, de la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, conf. univ. dr. Mihai Ungureanu, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, și dr. Alexandru Volacu, bursier în cadrul ICUB.

Participanții sunt așteptați începând cu ora 16:00, în Sala 102 a Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București (Str. Panduri, nr. 90).

Pin It on Pinterest

Share This