Universitatea din București va acorda miercuri, 4 octombrie 2017, titlul onorific de Doctor Honoris Causa scriitorului Radivoje Konstantinović, unul dintre cei mai cunoscuți filologi sârbi cu contribuții notabile în promovarea studiului limbii române. Ceremonia se va desfășura la Palatul Facultății de Drept (Bd. M. Kogălniceanu, nr. 36-46, București), în sala „Petre Antonescu”, începând cu ora 14:00.

Radivoje Konstantinović este profesor, scriitor, traducător, critic comparatist, teoretician literar al traducerii și om de cultură din Serbia. În prezent, Radivoje Konstantinović este și membru al Comitetului pentru Învățământul Superior din cadrul UNESCO și președintele juriului din cadrul Festivalului Internațional de Poezie Smederevo.

Începând cu anul 1953, după terminarea liceului, Radivoje Konstantinović a urmat cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității din Belgrad. În anul 1966 a obținut doctoratul la Universitatea din Strasbourg, unde a fost bursier pentru trei ani, între 1961 și 1963.

Activitatea didactică a început-o în anul 1969 la Universitatea din Belgrad, iar în prezent predă la Universităţile din Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina etc. De-a lungul carierei sale didactice, Radivoje Konstantinović a predat cursuri de literatură franceză și francofonă și de teoria traducerii.

Contribuția sa didactică s-a evidențiat și prin structura închegată oferită catedrei de limba română pe care a reorganizat-o în calitate de șef al catedrei de romanistică din cadrul Universității din Belgrad. În plus, Radivoje Konstantinović s-a remarcat și prin numeroasele traduceri din limba franceză și spaniolă.

Ca romanist, Radivoje Konstantinović a studiat limba română, pe care a ajuns să o cunoască foarte bine și să o sprijine constant. Graţie profesorului Radivoje Konstantinović, catedra de limba și literatura română a ajuns să fie un punct de atracţie şi să aibă în jur de 40 de studenţi sârbi. De asemenea, pasiunea sa pentru limba și literatura română s-a transformat într-o pasiune pentru România. Radivoje Konstantinović vizitează anual România şi participă atât la seminariile organizate de Academia Romană, cât și la multe alte reuniuni universitare.

Radivoje Konstantinović evidențiază în lucrările sale spiritul prietenos şi viziunea comună a comunității intelectuale din care face parte alături de Vasko Popa, Miodrag Pavlović, Srba Ignatovici, Adam Puslovič, Sorescu şi Nichita Stănescu, într-un spaţiu cultural în care stilurile şi valorile spirituale interacționează.

Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa lui Radivoje Konstantinović, Universitatea din Bucureşti celebrează unul dintre cei mai buni scriitori și traducători sârbi, fiind onorată să îl primească astfel în comunitatea sa academică.

 

Pin It on Pinterest

Share This