Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării din Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti organizează în zilele de 3 şi 4 noiembrie 2017 conferinţa naţională cu tema Culturi şi comunicarea lor.
Pe de o parte, folosim termenul cultură în serii de opoziţii menite să ne ajute să organizăm bogăţia de manifestări a propriilor existenţe: cultură / natură, cultură înaltă / cultură populară, cultură occidentală / cultură orientală, cultură umanistă / cultură tehnică, cultură scrisă / cultură orală, cultură scrisă / cultură vizuală etc. Pe de altă parte, ajungem să ştim că aparţinem simultan mai multor culturi – naţională, înaltă, umanistă, occidentală etc. – şi că suntem, fiecare, un teren pe care ele încearcă să se acomodeze cât mai bine.
Participanţii (specialişti şi profesori din institute de cercetare şi universităţi) îşi propun – o dovedesc titlurile şi rezumatele comunicărilor anunţate – să examineze felul în care culturile îşi construiesc propriile sisteme de valori şi norme, cum le folosesc pentru a se perpetua, cum îşi consolidează, prin intermediul lor, conştiinţa de sine.
Conferinţa se interesează atât de aspectele istorice ale problematicii pe care o anunţă în titlu (desfăşurarea în timp a eforturilor de integrare ale culturilor dintr-o societate), cât şi de aspectele ei personale (întâlnirea în individ a mai multor culturi, de pe acelaşi strat şi din straturi diferite).
În problematica anunţată a conferinţei se recunoaşte un evantai larg de chestiuni, unele mai precis conturate, unele abia întrezărite și altele încă ascunse. Deschideri spre toate aceste chestiuni oferă conferinţele în plen susţinute de prof. univ. dr. Ionel Nariţa, de la Universitatea de Vest din Timişoara (Cultură şi etică în organizaţii), prof. univ. dr. Mircea Regneală, de la Universitatea din Bucureşti (Alexandria sau Memoria cunoaşterii), prezentatorul, realizatorul şi producătorul de emisiuni de televiziune Marian Voicu (Noii barbari. Fake news vs. cultura globală). Intervenţiile participanţilor vor detalia aspecte sociologice, psihologice, antropologice, filologice, filosofice, estetice etc. ale contactelor între culturi. Mai multe informații despre vorbitori și despre temele abordate în discursurile lor pot fi consultate aici.
Ceremonia de deschidere a colocviului va avea loc vineri, 3 noiembrie 2017, în Sala de Lectură a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, de la orele 10:00. Lucrările în secțiuni paralele – ale celor trei axe: Studii culturale, Ştiinţe ale comunicării şi Ştiinţe ale informării şi documentării – se vor desfășura în incinta aceleiaşi facultăţi (strada Edgar Quinet, nr. 5-7), în zilele de 3 și 4 noiembrie 2017, de la orele 14:00, respectiv pe 4 noiembrie, de la orele 9:30 / 10:00.