Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, studenții Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București au colectat fosile de floră și de faună din cuprinsul formațiunii purtătoare de cărbuni, în cadrul unei activități practice desfășurate la Filipeștii de Pădure (Județul Prahova).
În timpul aplicației realizate de studenți, aceștia au putut observa și descrie succesiunea sedimentelor purtătoare de cărbuni din cadrul Carierei Roșioara. Cariera Roșioara deschide sedimente de vârstă pliocenă, dacian-romaniene, deosebit de bogate în plante fosile carbogeneratoare, precum ferigi, conifere, mono- și dicotiledonate și în faună fosilă, în special în gastropode, bivalve și crustacei.
Studenții au abordat și probleme de sedimentologie fluviatilă și lacustră, de carbogeneză și de stratigrafie a depozitelor continentale pliocene din cadrul succesiunii terminale a Bazinului Dacic.
Fosilele colectate au fost aduse în Laboratorul de Paleontologie din Departamentul de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică.
Studenții au fost îndrumați de către prof. univ. Mihai Emilian Popa, cadru didactic la Departamentul de Geologie, și de către lect. univ. dr. Izabela Mariș, profesor în cadrul Departamentului de Mineralogie.
Activitatea desfășurată de studenții geologi și geofizicieni la Filipeștii de Pădure a fost un succes din punct de vedere didactic și științific, cu atât mai mult cu cât localitatea este importantă din punct de vedere geologic, Filipeștii de Pădure fiind și cea mai apropiată exploatare de cărbuni în raport cu orașul București.