Unică la nivel național, conferința a reunit profesori, studenți și doctoranzi din România, Italia și Croația. Ajunsă la cea de-a cincea ediție, Conferința de Achiziție a Limbii este un eveniment organizat de Centrul pentru Studiul Dezvoltării Limbajului şi al Comunicării Lingvistice din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.
Într-un cadru oficial, în Sala de Consiliu a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, conferința a debutat cu prezentarea Mariei Teresa Gusti, profesor la Universitatea din Milano-Bicocca și unul dintre keynote-speakerii ediției din 2017. Autoare a numeroase articole de achiziţia limbii ȋn condiţii tipice şi atipice, ȋn context mono şi bilingv, Maria Teresa Gusti a publicat ȋn reviste de prestigiu precum Language Acquisition, Linguistic Inquiry sau Journal of Child Language. Cercetătoarea a reușit să capteze atenția participanților la conferință tocmai datorită manierei inedite prin care a punctat modul în care cliticele pronominale apar în diverse limbi (română, italiană, franceză, spaniolă, greacă ș.a.). Ropote de aplauze și zeci de minute de discuții au urmat după prezentarea Mariei, care le-a deschis apetitul participanților pentru ziua plină de studii și informații noi și interesante.
„Am ales să particip la această conferință datorită unicității informațiilor care s-au prezentat și pentru că aș vrea să știu pe zi ce trece mai multe. Spun asta mai ales pentru că în viitorul apropiat îmi doresc să pornesc și eu o cercetare chiar în domeniul achiziției limbii, iar conferința aceasta reprezintă un bun început al demersului meu. Pe lângă asta, mai ales pentru că nu sunt din România, aș vrea să cunosc oameni noi, studenți, dar și profesori, pentru a putea înțelege mai bine contextul în care îmi voi desfășura studiile”, a precizat Ali Abdulhamzah, masterand al Facultății de Limbi și Literaturi Străine.
Curiozitatea și lingvistica, un duo perfect
Nu există descriere mai potrivită pentru cea de-a cincea ediție a Conferinței de Achiziție a Limbii, găzduită de Universitatea din București. Uniți de curiozitate, studenții și profesorii prezenți la eveniment au putut vedea rezultatele unui studiu interesant realizat de Silvia D’Ortenzo, studiu care privește modul în care copiii cu și fără implant cohlear reușesc să producă cuvinte interogative (wh-questions). Interesant este și faptul că majoritatea celor invitați au ales să analizeze, în prezentările pe care le-au realizat, și elemente din lingvistica limbii române, în paralel cu alte limbi europene.
„Cursul de Language Acquisition al doamnei profesoare Larisa Avram m-a făcut curioasă în ceea ce privește subiectul acestei conferințe. Mi-a atras atenția prezentarea despre copiii cu implant cohlear, mi s-a părut foarte interesant că se va aduce în discuție această tematică în cadrul conferinței și, iată-mă aici. Mi-au plăcut toate prezentările, au fost structurate și foarte bine organizate, informațiile au fost actuale, iar studiile de caz m-au făcut să-mi doresc să aflu mai multe”, a fost reacția Anei-Maria Pupăză, studentă în anul întâi la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.
Curiozitatea a fost cuvântul cheie al zilei, iar faptul că audiența a rezonat cu prezentările invitaților este un motiv în plus pentru a declara ediția din 2017 a Conferinței de Achiziție a Limbii un succes. Cel de-al doilea keynote speaker al zilei, Tihana Kraš, profesor la Universitatea din Rijeka, Croația este specialistă ȋn studiul achiziţiei limbii ȋn context bilingv. Nu e de mirare, așadar, faptul că Tihana Kraš a adus în discuție, într-o manieră pe placul participanților, subiectul persoanelor bilingve și modul în care acestea reușesc să înțeleagă și să utilizeze pronumele. Tihana Kraš este directorul filialei din Croaţia a proiectului Bilingualism Matters, al cărui scop este de a populariza rezultatele cercetării achiziţiei limbii de către copiii bilingvi şi de a informa corect publicul nespecialist ȋn legătură cu efectele benefice pe termen lung ale dezvoltării ȋn context bilingv.
După cum bine spunea Ralph Waldo Emerson, „lumea face loc persoanei care știe exact unde merge.” Așa se explică modul în care au fost aleși invitații celei de-a cincea ediții a Conferinței de Achiziție a Limbii, găzduită de Universitatea din București: prezentări fără cusur, răspunsuri la toate întrebările și date de actualitate, interpretate și explicate pe înțelesul tuturor. Ediția din 2017 vine, așadar, să completeze lista succeselor obținute de eveniment pe parcursul anilor trecuți și să lase loc curiozităților și discuțiilor pentru anii ce vor urma.
Articol realizat de Ioan Miclea, stagiar în cadrul Direcției de Comunicare, Relații Publice și Marketing