Un nou centru de cercetare științifică se deschide la Universitatea din București. Este vorba despre Centrul de Cercetare a Totalitarismelor ”Hannah Arendt”, care își va desfășura activitatea sub coordonarea profesorului Vladimir Tismăneanu de la Universitatea Maryland din Statele Unite ale Americii. Decizia aparține Consiliului de Administrație al Universității din București.

Centrul își propune să studieze natura, metodele și consecințele ideologiilor, mișcărilor și revoluțiilor totalitare din secolul  XX, precum și resurecția autoritarismelor populiste în secolul XXI.

Centrul ”Hannah Arendt” va avea un consiliu științific format din personalități intelectuale din țară și din străinătate. Încă de la bun început, centrul urmărește să colaboreze cu instituții similare din Austria, Elveția, Franța, Germania, Polonia, Republica Cehă, Statele Unite ale Americii și Ungaria. De altfel, viziunea acestuia este inspirată de gânditori precum Hannah Arendt (de unde și numele instituției), Raymond Aron, Isaiah Berlin, Robert Conquest, Tony Judt, Leszek Kolakowski și Monica Lovinescu.

În primul an de funcționare, care coincide cu bicentenarul Marx (mai 2018), Centrul înființat la Universitatea din București va organiza o conferință cu tema ,,Destinul marxismului în Europa de Est și Centrală: De la leninism la post-marxism”, urmând ca centrul să editeze, pornind de la prezentările susținute în cadrul conferinței, un volum în limba engleză. Centrul va  publica anual un ,,Caiet de cercetare”, în care vor fi publicate articole și recenzii, în limba engleză, referitoare la cele mai dezbătute subiecte din acest domeniu.

Prin activitatea sa științifică și publicistică, Centrul ”Hannah Arendt” se adresează tuturor celor interesați de vicisitudinile și transfigurările politicului în era furtunilor ideologice.

,,Acest centru are o dublă menire: e vorba de aceea cognitivă, a cercetării comparative a fenomenului totalitar, în variile sale ipostaze, dar și de una normativă, deci de explorare a riscurilor de recrudescență totalitară în lumea de azi. Cu alte cuvinte, ne vom ocupa nu doar de ieri, ci și de azi, privind cu luciditate spre mâine. Ceea ce vedem în țară și în lume pare a fi un nou val autoritar, primordialist, în unele cazuri neo-tribalist. O hidră populistă cu nenumărate capete care amenință proiectul UE și stabilitatea globală. Renasc, sub ochii noștri, acele mișcări pe care Umberto Eco le așeza sub semnul fascismului etern. Pe scurt, ne întâlnim cu mai mult sau mai puțin noi fundamentalisme, iar un asemenea centru poate fi un loc ideal pentru analize pătrunzătoare și originale ale cauzelor unor asemenea direcții anti-democratice, iliberale, xenofobe, ostile tradiției și moștenirii Luminilor. Mă gândesc la un colocviu internațional exact pe această temă: Cine sunt adversarii Luminilor în lumea de azi?”, declară Vladimir Tismăneanu, coordonatorul Centrului de Cercetare a Totalitarismelor ”Hannah Arendt”.

Înființarea Centrului de Cercetare a Totalitarismelor ”Hannah Arendt” la Universitatea din București reprezintă un moment fast și extrem de promițător în evoluția științelor umaniste din România și din întreaga lume post-comunistă.

Pin It on Pinterest

Share This