Unic la nivel național, proiectul „Săptămânile Internaționale ale Universității din București” continuă la Universitatea din București cu evenimentul „Săptămâna culturii germane”. Ceremonia de debut a evenimentului s-a bucurat de prezența Excelenței Sale, domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România.
„Felicit decizia de a orgniza, pentru prima oară, o întreagă săptămână a culturii germane. Anul acesta cultura germană îndrăznește-quasi să iasă la lumina zilei preț de o săptămână întreagă. Important pentru mine este și faptul că și studenții au avut un aport propriu la organizarea acestui eveniment, promovând astfel creativitatea lor și ceea ce noi numim co-implicare, adică ownership”, a declarat E.S. Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România.
Săptămâna culturii germane aduce cu sine, la Universitatea din București, o multitudine de forme ale exprimării culturale în formulă germană, toate atrăgătoare prin ineditul profilului lor. Importanța evenimentului este oferită tocmai de faptul că, depășind domeniul strict al predării unei limbi străine, limba reprezintă o modalitate de a accesa o altă lume a culturii, a literaturii și a științei. Limba împărtășește fenomene politice și culturale, ei îi revine o funcție de punte de legătură între România și Germania și, de ce nu, între România și Europa.
Nu e de mirare, așadar, faptul că în România avem peste 200.000 de persoane care învață limba germană. Acestea au înțeles, de fapt, un lucru simplu: o limbă străină deschide noi oportunități de carieră. Excelența Sa a accentuat și faptul că „Germania este cel mai important partener comercial și a doua cea mai importantă țară din care provin investițiile străine din România. La fel de notoriu este și faptul că economia germană are nevoie, urgent, în România, de forță de muncă calificată în toate domeniile în care aceasta activează”, a mai precizat Excelența Sa, domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România.
Săptămânile Internaționale – deschiderea Universității din București spre experiențele culturale și științifice ale lumii
Prof. univ. dr. Liviu Franga, decanul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universității din București a felicitat inițiativa prorectorului Universității din București, conf. univ. dr. Sorin Costreie, de a organiza „Săptămânile internaționale ale Universității”. „Aceasta este o manifestare devenită deja prestigioasă, întrucât prin intermediul ei ALMA MATER BUCURESTIENTIS își exprimă, în mod variat și atrăgător, vocația sa internațională, deschiderea spre experiențele culturale și științifice ale lumii de azi, spre valorile zonelor celor mai încărcate de semnificație ale celor 5 continente, pornind de la acela căruia îi aparținem”, a remarcat prof. univ. dr. Liviu Franga.
De altfel, prof. univ. dr. Franga a accentuat și faptul că ar trebui ca participanții să se bucure de toate evenimentele organizate în cadrul „Săptămânii culturii germane”, săptămână care ar trebui să-i reunească „pe toți iubitorii de cultură adevărată, nu falsă, reală și autentică să se bucure de această experiență solidă, ca parte a anului universitar 2017-2018, un an al experiențelor multi și interculturale, care constituie, după opinia noastră, singura replică la agresiunea terorii – moartea.”
Pe de altă parte, prof. univ. dr. Gabriel Decuble, directorul Departamentului de Limbi și Literaturi Germanice al Universitatății din București, s-a declarat fericit de faptul că a ales limba germană pentru a-și face o carieră din aceasta. Discursul său a scos la lumină faptul că binomul „societate și comunitate”, conceptul inaugurat de sociologul german Ferdinand Tönnies în 1887, descrie fidel structura oricărei societăți. În România, legătura de sânge și ceea ce se întămplă în familii, relațiile, funcționează mult mai bine decât interacțiunea liberă dintre indivizi.”
La eveniment a luat parte și prof. univ dr. Ioana Crăciun-Fischer care a accentuat faptul că fără Martin Luther, primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane, nu am fi avut astăzi Universități libere și deschise tuturor. În plus, prof. univ dr. Crăciun-Fischer a remarcat faptul că, la 500 de ani de la reforma enunțată de Luther, încă trăim un paradox: un creștin este liber să înțeleagă cuvântul lui Dumnezeu așa cum vrea, să îl interpreteze, dar același creștin este obligat să respecte ceea ce statul îi impune.
În plus, așa cum bine remarca Excelența Sa, domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România, „România ar putea să scoată în evidență mai ales unitatea sa atât de deosebită în diversitatea culturală, etnică, religioasă și, desigur și linvistică. <<Unitate în diversitate>>, principiul de vârf al Europei ar putea fi, de ce nu, un laitmotiv cât se poate de potrivit, mai cu seamă la un an distanță de prima președinție a României pentru Consiliul UE din 2019.”
Evenimentul s-a încheiat cu urările transmise, printre ropote de aplauze, de ambasadorul Germaniei în România: „Vă mulțumesc tuturor pentru invitație și vă urez, de pe acum, un Crăciun Fericit și un An Nou la fel de fericit și de împlinit, pentru toată lumea!”
Articol realizat de Ioan Miclea, stagiar în cadrul Direcției de Comunicare, Relații Publice și Marketing