Joi, 7 decembrie 2017, în cadrul Seminarelor Departamentului de Geologie va avea loc conferinţa cu titlul „Evaporite Permian-Triasice din Alpii de Est” susținută de dr. Ana-Voica Bojar. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul „Sabba Ștefănescu” al Facultății de Geologie și Geofizică (sala 2A, Palatul Universității din București, Bd. N. Bălcescu nr. 1, et. 2).

În cadrul evenimentului, dr. Ana-Voica Bojar, conferenţiar la Universitatea din Salzburg, va prezenta cea mai spectaculoasă dezvoltare de evaporite din întregul lanţ Alpin, situată în Alpii Calcaroşi de Nord. Formaţiunea de Haselgebirge de vârstă Permian-Triasic timpuriu conține, pe lângă ocurenţe minore de sulfaţi, și depozite de sare și depozite masive de sulfaţi.

Prezentarea diverselor ocurenţe şi compoziţia lor mineralogică, precum şi compoziţia izotopică a diverselor grupări anionice din sulfaţi vor face parte din tema seminarului din data de 7 decembrie. Geochimia izotopică oferă informaţii privind condiţiile de geneză ale depozitelor evaporitice, precum şi a transformărilor suferite ulterior în decursul orogenezei Alpine şi a exhumării.

Dr. Ana-Voica Bojar, conferenţiar la Universitatea din Salzburg, este absolventă a Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universitatății din Bucureşti. Teza sa de doctorat, dedicată geocronologiei izotopice, a fost elaborată în cotutelă la Universitatea din Graz şi Universitatea din Salzburg (Austria).

Este Docent al Universităţii din Salzburg în specialitatea geochimie şi geologie şi predă cursuri de geochimia izotopilor stabili, evenimente majore şi fluctuaţii paleoclimatice din Arhaic până în Antropocen, precum şi metode moderne de investigaţie în geologie. Ana-Voica Bojar a condus numeroase excursii de specialitate cu studenţii în Alpi.

Activitatea sa de cercetare este dedicată aplicaţiilor izotopilor stabili în reconstrucţii paleoclimatice și paleoecologice, interacţiei dintre fluide şi minerale, precum şi studiului condiţiilor climatice actuale. Din 2017 este vicepreşedinta Societăţii Europene de Cercetări Izotopice (ESIR).

Pin It on Pinterest

Share This