Joi, 21 decembrie 2017, în cadrul seminarului ”Memory: From Brains to Narratives”, va avea loc o prelegere susținută de Nancy S. Jecker (University of Washington), profesor invitat al Secțiunii de Sțiințe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Prelegerea cu tema Preserving Dignity in Dementia va avea loc în sala de seminare a SSU-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr 1), începând cu ora 15:30.
În mitologia grecească, memoria – zeița Mnemosyne – a dat naștere muzelor, căpătând astfel control asupra timpului, imaginației și asupra activităților culturale. Încă de la acea vreme, atât oamenii neinițiați, cât și învățații au fost intrigați și preocupați de puterea și rolul memoriei în diferitele sale tipuri și forme. În ultimii ani, studiul memoriei, atât în ceea ce privește aspectele sale socio-culturale, cât și în manifestările colective, a determinat formarea unui domeniu transdisciplinar de cercetare în științele sociale, numit Studiul Memoriei.
Nancy S. Jecker a obținut titlul de Doctor în Filosofie la universitățile Stanford University și University of Washington (Seattle). A obținut numeroase burse de studiu (”Rockefeller Foundation Award”, ”National Endowment for the Humanities Award”, ”Brocher Foundation Resident Scholar”) și a călătorit de mai multe ori în Asia. În 2016 a fost profesor invitat al Centrului de Bioetică al Universității din Hong Kong (Chinese University of Hong Kong Center for Bioethics). În 2018 urmează să viziteze, tot în calitate de profesor invitat, Universitatea Națională din Singapore (National University of Singapore Yong Loo Lin School of Medicine, Center for Biomedical Ethics). A publicat peste 100 de articole și trei cărți de filosofie și bioetică. În prezent lucrează la cea de-a patra carte, cu tema ”The Life Stage Relativity of Values: Midlife Bias and Old Age”. Interesele sale de cercetare cuprind teme precum îmbătrânirea populației, justiția intergenerațională, alocarea resurselor limitate și teorii ale justiției.
Seminarul ”Memory:From Brains to Narratives”, organizat de dr. Lorena Anton, are loc la fiecare două săptămâni și este gândit ca un cadru pentru discuțiile interdisciplinare între specialiști în științele sociale și umaniste. Scopul întâlnirilor este de a reuni și de a deconstrui idei mai vechi sau mai recente despre locul memoriei în istoria omenirii și de a pune fundamentele evoluției contemporane ale acestui domeniu de cercetare.
Mai multe detalii prelegerea ”Preserving Dignity in Dementia” puteți găsi aici.