Vineri, 15 decembrie 2017, Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) organizează conferința cu tema „Romula – capitala provinciei romane Dacia Inferior (Malvensis). Potențial, probleme și perspective”. Evenimentul va avea loc la Sala de conferințe a Platformei de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică (Splaiul Independenței, nr. 91-95, București), începând cu ora 15:00.
Conferința este susținută de conf. univ. dr. Mircea Negru, din cadrul Centrului de Istorie Comparată a Societăților Antice (CICSA) al Universității din București, instituție coordonatoare a programului complex de cercetare. În cadrul evenimentului, Mircea Negru va prezenta cercetările arheologice din zona centrală a orașului Romula, începute în 2013, cercetări care au dus la descoperirea unui atelier de sticlărie și a unei clădiri cu sistem de încălzire în 2015, respectiv 2017.
Descoperirile arheologice indică Romula (Mica Roma) ca fiind cel mai mare centru urban și economic din Provincia Dacia Inferior (Malvensis). Aflată la 7 km Nord de Caracal, pe valea Oltului, orașul roman avea o suprafață de 304 hectare și în jur de 6000 de locuitori.În perioada 1969-2013, în partea de Nord a sectorului industrial, au fost identificate 8 grupuri de ateliere de olărit. Acestea făceau din Romula un punct de referință în producția de olărit din provincia Dacia.
Moștenirea arheologică a acestui sit arheologic necesită o investigație complexă a structurilor arheologice, a materialelor și a interacțiunii acestora cu mediul înconjurător. Din acest motiv este nevoie de o abordare interdisciplinară care aduce împreună experți din geoarheologie, bioarheologie și arheometrie.
Mai multe informații despre conferința „Romula – capitala provinciei romane Dacia Inferior (Malvensis). Potențial, probleme și perspective” pot fi consultate aici.