Universitatea din București va organiza, în perioada 8-11 iunie 2018, Conferința Asociației Europene a Editorilor de Știință (EASE), cu tema „Între inovație și tradiție în editarea științifică”, la Facultatea de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).
Conferința EASE are loc la fiecare trei ani, iar ediția din anul 2018 este organizată pentru prima dată în România, în parteneriat cu Universitatea din București. Programul prezentei ediții a fost construit pornind direct de la nevoile editorilor locali și ale cercetătorilor și va aborda prioritățile specifice ale publicării unei lucrări printr-o serie de workshop-uri precum: COPE publication ethics, Statistics for Editors, Plagiarism for editors, How to be a successful journal editor.
Pe parcursul conferinței, participanții vor avea ocazia să descopere cele mai recente evoluții în editarea de știință de la experți recunoscuți pe plan internațional, incluzând teme cum ar fi inovațiile din publicarea revistelor științifice sau egalitatea de gen în cercetare.
Alte sesiuni se vor concentra pe editarea unei reviste științifice, dezbaterea unor teme cum ar fi limba locală versus limba engleză, modalități de a îmbunătăți o revistă științifică și gestionarea procesului de peer-review. Astfel, întregul personal al universității care contribuie în orice fel la realizarea unei reviste științifice, cum ar fi un membru al unui colegiu editorial sau o persoană implicată în procesul de peer-review, ar putea beneficia de participarea la această conferință. Principalele probleme cu care se confruntă revistele românești, inclusiv echilibrarea presiunii de a publica în limba engleză cu necesitatea de a menține un vocabular științific și tradiția în limba română, sunt esențiale pentru tema conferinței și vor fi abordate în mai multe sesiuni.
Va exista, de asemenea, o serie de ateliere înainte și după conferință, privind statistica, plagiatul și etica publicării, care vor fi de interes pentru toți cercetătorii, și încă două ateliere adresate în mod special persoanelor implicate în managementul revistelor, care vor include parametrii cuantificabili.
Înregistrarea la Conferința Asociației Europene a Editorilor de Știință (EASE), „Între inovație și tradiție în editarea științifică”, va fi deschisă în luna ianuarie 2018.
Delegații din România vor beneficia de o taxă de participare stabilită la un cuantum preferențial.
Asociația Europenă a Editorilor de Știință (EASE) reunește peste 400 de editori ai celor mai titrate publicații științifice – cărți și periodice -, din toate domeniile academice. Prin conferințele sale, EASE încearcă să acopere prioritățile specifice atât pentru editori, cât și pentru cercetătorii care doresc ca acești editori să le publice lucrările.
Mai multe detalii, precum și informații actualizate periodic privind conferința și înregistrarea pot fi consultate pe site-ul evenimentului.