Joi, 11 ianuarie 2018, Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București (ICUB), organizează conferința „Colecționari și colecții de opoziție culturală la Universitatea din București”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 15.00, în sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Bd. Schitu Măgureanu, nr.9, sector 5).

În cadrul conferinței vor fi evidențiate rezultatele cercetării întreprinse în proiectul H2020 COURAGE, parte a grupului de proiecte Orizont 2020, create să răspundă problemelor curente ale societăților contemporane printr-o cercetare inovativă, ale cărei rezultate trebuie să genereze un proces de auto-reflexie în cadrul comunităților cărora li se adresează.

Proiectul COURAGE și-a propus să identifice acei agenți ai schimbării sau, mai precis, acele grupuri sau persoane care au îmbrățișat valorile iluminismului european încă dinainte de schimbarea de regim din 1989 pentru a deveni ulterior segmentul social care susține tranziția.

Noutatea metodologică pe care se bazează proiectul COURAGE constă în faptul că cercetează agenții schimbării prin prisma colecțiilor lor de obiecte materiale sau digitale, care atestă astăzi forme diverse de gândire critică și acțiune independentă față de sistemul de valori impus de fostele dictaturi comuniste, pe care proiectul le denumește colecții de opoziție culturală.

Profesori ai Universității din București, agenți „tăcuți” ai renașterii educației și cercetării

Posesorii acestor colecții nu au fost nici eroi, nici simpli oportuniști, ci persoane „obișnuite” care au devenit – uneori chiar fără să o conștientizeze –  agenții tăcuți ai tranziției spre democrație, care fac obiectul de cercetare al proiectului COURAGE. Printre profesorii Universității din București există mai mulți posesori de asemenea colecții de opoziție culturală, care au contribuit, prin efortul lor de dinainte și de după 1989, la renașterea educației și cercetării în această instituție de elită a României.

Va vorbi despre tema conferinței Cristina Petrescu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universității din Bucureşti, și manager național în proiectul internațional H2020/COURAGE – Cultural Opposition: Understanding the Heritage of Cultural Dissent in Former Socialist Countries, finanțat de Uniunea Europeană. Este de asemenea autoarea a numeroase studii despre regimurile comuniste şi memoria acestora în Europa Centrală şi de Est, dintre care peste 30 au fost publicate în reviste şi volume internaţionale din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Spania, Polonia, Ungaria.

De asemenea, în cadrul conferinței va avea o intervenție și Cristian Pătrășconiu, un reputat jurnalist, cu peste 15 ani de experiență în presa centrală. În prezent, este și cercetător în proiectul internațional H2020/COURAGE. A publicat mai multe volume de interviuri cu personalități din țară și din străinătate, dintre care Repere intelectuale ale dreptei românești, Editura Humanitas, București, 2010; Noua școală de gândire a dreptei, Editura Humanitas, București, 2011; America la răscruce: Un dialog transatlantic, Editura Humanitas, București, 2017.

Astfel, proiectul invită la descoperirea acelor agenți „tăcuți” ai schimbării de la Universitatea din București, pornind de la premisa că doar așa vom putea reflecta asupra modului în care poveștile acestora reușesc să ne schimbe propria concepție despre rolul avut de Universitatea din București în societatea românească.

Pin It on Pinterest

Share This