Universitatea din București anunță cu regret trecerea în neființă a matematicianului Ștefan Papadima, cercetător principal și șef al catedrei de Topologie în cadrul Institutului de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române.
Fiul cel mare al criticului literar și eseistului Ovidiu Papadima, matematicianul Ștefan Papadima s-a născut la data de 7 martie 1953 în București. A absolvit cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității din București și studiile de masterat în cadrul aceleiași facultăți. A obținut, în 1982, doctoratul în matematică. Prezent la catedră încă din perioada studiilor doctorale, timp în care a fost profesor în cadrul Liceului Vulcan (actualmente Liceul tehnologic „Dimitrie Gusti”), Ștefan Papadima și-a conturat, ulterior, pasiunea pentru domeniul cercetării. Cariera sa de cercetător a început, astfel, încă din anul 1980, la INCREST (Institutul pentru Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică). În 1990 devine cercetător principal și șef al catedrei de Topologie la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” din București. Tot din 1990, a ocupat poziția de secretar științific în cadrul aceluiași Institut.
Cariera didactică a matematicianul Ștefan Papadima a continuat în cadrul Universității din București, unde a format și a îndrumat multe generații prin cursurile sale de Geometrie proiectivă și euclidiană, Grupuri homotopice și secvențe spectrale sau Topologia și geometria spațiilor omogene, dar și la Școala Normală Superioară din București, Universitatea din Lille, Universitatea din Bordeaux și Universitatea din Ohio. În plus, a fost visiting professor la Universitățile din Ohio, Lille, Nisa, Sydney sau Nantes.
Organizator al Seminarului de Topologie din 1978 și coordonatorul echipei de Topologie în cadrul Grantului European de Excelență al Institutului de Matematică al Academiei Române, FP5 EURROMMAT 2001-2003, Ștefan Papadima a fost și gazda unor congrese și ateliere, printre care: Congresul Internațional al Matematicienilor Români (Pitești, 2003 și București, 2007), Școala de vară Hyperplane Arrangements (2005) și Conferința Algebrei Geometrice, Algebrei Comutative și a topologiei, organizată de Institutul de Matematică al Academiei Române în 2001.
Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 13 ianuarie 2018, începând cu ora 13:30, la Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel (Str. Nicolae Caramfil, nr. 24, București).
Dumnezeu să-l odihnească în pace!