Marți, 23 ianuarie 2018, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) organizează o noua prelegere in cadrul seminarului „Conștiență și cunoastere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. Dimitrie Brâdză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
În cadrul seminarului, prof. univ. dr. Elena Druică și conf. univ. dr. Rodica Ianole, cadre didactice la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București, vor susține prelegerea „Atenția concentrată (mindfulness) și prezicerea întârzierii recompensei”. Prelegerea se va structura in functie de urmatoarele idei: Desi studiul alegerilor inter-temporale s-a dezvoltat mult datorita evolutiei economiei comportamentale in utlimele decenii, explicarea factorilor determinanti ai intirzierilor in alocarea recompensei in cadrul diverselor activitati ramine o problema ce continua sa fie discutata. Pornind de la cadrul standard al descoperirii factorilor determinanti, se va explora impactul atentiei concentrate si al perspectivelor temporale in deciziile de a amina recompensa in patru modele logistice. Rezultatele cercetarii Elenei Druică și Rodicăi Ianole indica o influenta semnificativa exercitata de perspectivele fataliste, urmate de orientarea spre viitor, si un efect indirect al genului observat prin intermediul indicelui tendintelor.
Elena Druică este profesor de Statistică pentru Afaceri, Econometrică Aplicată și Analiză de Date. Și-a susținut prima teză de doctorat în matematică în anul 2003. În timpul scrierii acestei teze, a studiat algoritmii genetici și procesele de optimizare și a realizat o nouă clasificare a funcțiilor obiective care converg spre punctul optim în timpul polinomial. În timpul celui de-al doilea doctorat a studiat economia, concentrându-se asupra evaluării riscurilor. Acum aplică aceste cunoștințe în timp ce implementează și modelarea în funcție de agent pentru a explica influența celor din jur asupra raționalității economice a individului. În modelarea în funcție de agent, Elena Druică folosește Net Logo pentru a simula diferite fenomene sociale și economice. De asemene, ea folosește limbajul de programare R și metode statistice și econometrice pentru prelucrarea datelor reale atât în scopuri descriptive, cât și predictive.
Rodica Ianole-Călin este conferențiar universitar și are o diplomă de licență în Administrația Afacerilor, una de masterat în Cibernetică Economică și Economie Cantitativă și una de doctorat în Economie Comportamentală. Pregătirea sa profesională este completată de numeroase stagii de cercetare precum și participări la școli de vară în Olanda, Germania, Belgia, Italia, Rusia și Statele Unite. Rodica Ianole predă cursuri de Microeconomie, Analiză de Date, Teoria Jocurilor și Economie Comportamentală. Printre interesele sale de cercetare se numără economia complexității și modelarea în funcție de agent. În prezent ea este și editor șef la ”International Journal of Applied Behavioral Economics”, publicat de IGI Global, Statele Unite.
Seminariile ”Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre seminariile ”Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach” pot fi consultate aici.