Joi, 1 februarie 2018 Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București (SSS-ICUB) organizează evenimentul „Sistemul electoral din 2008 și formele românești de gerrymandering și malapportionment”. Conferința va fi susținută de dr. Aurelian Giugăl și va avea loc în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Bd. Schitu Măgureanu, nr.9, sector 5), începând cu ora 15.00.
În cadrul evenimentului se vor aduce în discuție tipurile de gerrymandering și malapportinment care pot apărea nu doar în sisteme electorale în care mandatele parlamentare sunt alocate după o formulă majoritară (simplă) în colegii uninominale, dar și în sisteme mixte, în care comisii multipartinice sunt responsabile de cartografia colegiilor uninominale. Acest studiu analizează o asemenea situație (cea din urmă), una în care partidele parlamentare colaborează pentru a minimiza incertitudinea alocării mandatelor parlamentare candidaților, nu partidelor. Reforma electorală din 2008 din România a creat cadrul unei asemenea posibilități, atât cartografia colegiilor uninominale, dar și rezultatele electorale de la alegerile parlamentare, desfășurate în același an, indicând faptul că partidele au colaborat pentru crearea unor colegii sigure din punct de vedere electoral. Folosind datele electorale de la alegerile parlamentare din 2008, a fost testat gradul în care aceste colegii noi sunt geografii electorale naturale sau, dimpotrivă, au fost artificial create, totodată fiind urmărite și diferențele demografice dintre colegiile nou create. Toate aceste subterfugii au fost folosite, analiza indicând faptul că nominalizarea în colegiul uninominal „corect” a fost mijlocul prin care unii candidați ai partidelor au putut fi plebiscitați. Analiza statistică a fost completată de examinarea calitativă a compoziției politice și a cartografiei pentru nouă colegii uninominale.
Aurelian Giugăl este doctor în științe politice (Universitatea din București), cu o teză de geografie electorală (Dobrogea postcomunistă). În intervalul 2014-2017 a fost redactor-șef la South-East European Journal of Political Science (SEEJPS). În 2010 a fost cercetător colaborator la School of Geographical Sciences, University of Bristol. În intervalul 2014-2015 a fost cercetător postdoctoral la Institutul de Economie Mondială (Academia Română). În vara anului 2015 a efectuat un stagiu de cercetare la Sapienza – Università di Roma. În prezent este cercetător colaborator la Centrul Interdisciplinar de Cercetări Avansate asupra Dinamicii Teritoriale (CICADIT) și cercetător postdoctoral la Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB). Este autorul și coautorul unor volume publicate în România (Geografia electorală a Dobrogei postcomuniste: 1992-2012, Atlasul electoral al României: 1990-2009) și a numeroase articole publicate în jurnale academice (Transitions, Space and Politics, East European Politics and Societies & Cultures). Domeniile sale principale de interes sunt: geografia electorală și geografia politică (ambele subsumate domeniului mai larg al geografiei umane).
Mai multe informații despre evenimentul „Sistemul electoral din 2008 și formele românești de gerrymandering și malapportionment” pot fi accesate aici.