În luna decembrie 2017 a apărut cel de-al 17-lea volum al revistei Studia Phaenomenologica. Numărul special “Phenomenology of Animality” este dedicat problemei animalității și este elaborat în cadrul proiectului „Tinere Echipe” intitulat „Abordări fenomenologice ale diferenței antropologice”. Proiectul este derulat la Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București.
Cel de-al 17-lea volum al revistei Studia Phaenomenologica, “Phenomenology of Animality”, este coordonat de lect. dr. habil. Cristian Ciocan, profesor în cadrul Facultății de Litere a Universității din București, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, și de prof. dr. habil. Mădălina Diaconu de la Universitatea din Viena.
Publicația editată de Societatea Română de Fenomenologie la editura Zeta Books cuprinde 12 studii dedicate problemei animalității și explorează tema diferenței antropologice așa cum apare ea în cadrul tradiției fenomenologice, de la Husserl, Heidegger și Merleau-Ponty până la Levinas și Derrida.
Mai multe detalii despre volumul “Phenomenology of Animality” pot fi consultate aici.
Proiectul „Abordări fenomenologice ale diferenței antropologice” își propune să răspundă –cu metodele de fenomenologie– la interogările noi ridicate în dezbaterea contemporană privind diferența antropologică, constitutivă, dintre viața umană și cea animală. Astfel, volumul dorește să evidențieze potențialul ridicat al abordării fenomenologice pentru domeniul de cercetare al „eticii animalelor”, stimulând interconectarea acestor două „noțiuni”, de obicei divergente, de abordare a vieții animale.
Echipa de cercetători este coordonată de lect. dr. habil. Cristian Ciocan, doctor al Universității din București și al Universității Sorbonne din Paris și îi are ca membri pe Christian Ferencz-Flatz, drd. Iulian Apostolescu, drd. Alexandru Bejinariu și drd. Amalia Trepca. De altfel, lect. dr. habil. Cristian Ciocan predă la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității din București. Președinte al Societății Române de Fenomenologie și editor al revistei Studia Phaenomenologica, Cristian Ciocan este autorul lucrării „Heidegger și problema morții: existențialitate, autenticitate, temporalitate”, apărută în 2014 la Editions du Cerf.
Mai multe detalii despre proiectul „Abordări fenomenologice ale diferenței antropologice”pot fi consultate aici.