Joi, 1 martie 2018, în cadrul Seminarelor Departamentului de Geologie va avea loc conferința cu titlul „Stafii ale nopții – mamiferele de sub picioarele dinozaurilor pitici din Transilvania”, susținută de conf. dr. Zoltan Csiki-Sava. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul „Sabba Ștefănescu” al Facultății de Geologie și Geofizică (Bd. N. Bălcescu, nr. 1, et. 2, sala  2A).

În cadrul conferinței, vor fi interpretate spectaculoasele descoperiri de mamifere mezozoice transilvane din ultimii 20 de ani care dovedesc unicitatea la nivel global a unei faune remarcabile.

Dinozaurii pitici din Transilvania, în special cei din Bazinul Hațeg care constituie suportul științific al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, geoparc UNESCO administrat de Universitatea din București, sunt cunoscuți de mai bine de un secol în bună parte și ca urmare a unor activități de cercetare care au fost desfășurate în ultimele decenii de cadre didactice, cercetători și studenți ai Universității din București.

Cercetările au demonstrat că dinozaurii pitici au trăit la sfârșitul Cretacicului, în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, pe o insulă tropicală, unde s-au dezvoltat în izolare și s-au adaptat treptat, de-a lungul a milioane de ani, prin reducerea taliei comparativ cu rudele lor de pe continente. Despre animalele care populau „Insula Hațeg” alături de dinozaurii pitici, printre care se aflau și mamifere, nu se cunosc multe informații. Descoperite mult mai recent, aceste mamifere sunt unice din multe puncte de vedere. În primul rând, reprezintă singurele mamifere mezozoice cunoscute din centrul și estul Europei. De asemenea, sunt singurele multituberculate – un grup azi dispărut, dar de mare succes evolutiv în era dinozaurilor – descoperite în Cretacicul târziu al Europei. Cel mai important aspect este faptul că ele alcătuiesc o ocurență unică la nivel european prin bogăția resturilor fosile.

Zoltan Csiki-Sava este conferențiar la Departamentul de Geologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București. Direcțiile principale de cercetare ale profesorului Csiki-Sava privesc paleontologia, paleoecologia și tafonomia faunelor de dinozauri pitici din Transilvania și contextul în care au evoluat aceste interesante animale preistorice.  Cercetările sunt plasate în cadrul mai larg al studiului interdisciplinar și multidisciplinar al formațiunilor continentale sau al paleobiogeografiei și evoluției vertebratelor continentale mezozoice. În strânsă corelație cu aceste domenii de activitate, Zoltan Csiki-Sava acoperă în cadrul departamentului domeniile de stratigrafie și geologie istorică.

Pin It on Pinterest

Share This