În perioada 12-15 februarie 2018, Geoparcul Național Țara Hațegului, geoparc internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București, găzduiește cea de-a treia întâlnire în cadrul proiectului internațional “Interreg Danbue GeoTour”. Reprezentanți a 10 geoparcuri, universități, parcuri naturale și instituții de cultură din 7 țări partenere vor fi prezenți la Hațeg pentru a dezbate teme în privința dezvoltării comune, dar și modalități de derulare ulterioară a proiectului.
Pe parcursul zilelor petrecute în Țara Hațegului, participanții vor vedea câteva dintre punctele de vizitare ale geoparcului și se vor întâlni cu ambasadorii pentru geoparc. Cristian Roman, directorul Castelului Corvinilor, precum și caricaturistul Ion Barbu, inițiatorul proiectului cultural „Planeta Petrila”, sunt invitați să le împărtășească participanților experiențele lor referitoare la modalitățile de creare și promovare a unor destinații turistice culturale de success din județul Hunedoara.
Primele zile sunt dedicate discuțiilor și schimbului de experiență privind dezvoltarea de geoproduse comune și implementării conceptului de “gamification”. Geoprodusele pot fi orice tip de produse (obiecte, activități, acte de creație etc.), care să îndeplinească 3 condiții: să aibă o legătură directă cu patrimonial geologic având în prim plan elemente de geologie (având ca sursă de inspirație legătura dintre om și Planeta Pământ), să fie produse de un partener al geoparcului și să încurajeze economia locală bazată pe respectarea prevederilor legale. “Gamification” reprezintă un concept nou care facilitează explicarea unor noțiuni complexe prin intermediul jocurilor.
Alte două zile sunt rezervate discuțiilor privind stadiul de reluare a proiectului și direcțiile următoare de acțiune.
Proiectul “Interreg Danube GeoTour” are ca scop principal punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcurile din țările partenere. Pe baza unei strategii comune, principalul rezultat al proiectului va fi consolidarea cooperării dintre țările și geoparcurile din țările aflate de-a lungul Dunării prin promovarea și dezvoltarea unor produse comune. Prin intermediul schimbului de experiență, testarea unor produse turistice pilot, precum și noi abordări în interpretare, proiectul își propune să mărească implicarea comunităților locale în activitățile geoparcurilor și să aducă geoparcurile la același nivel de calitate a produselor cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene.
Proiectul internațional este inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija și reunește parteneri din 11 țări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța): geoparcuri, universități și parcuri naturale din țările dunărene, dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube Geotour beneficiază de sprijinul rețelei globale a geoparcurilor, partener în proiect.
Mai multe detalii despre proietul “Interreg Danube GeoTour” pot fi acesate aici și aici.