Rectorul Universității din București, prof. Mircea Dumitru, este co-semnatarul unei declarații referitoare la elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, menit să clarifice cadrul instituțional și raporturile dintre universitate, ca instituție autonomă de învățământ superior și cercetare, și orice alt actor din spațiul public, inclusiv actorii politici.
Declarația emisă astăzi, 5 februarie 2018, îi are ca semnatari pe rectorul Mircea Dumitru și pe rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, prof. Remus Pricopie, și pleacă de la evenimentele recente cu implicații asupra sistemului național de educație. Evenimentele la care facem referire au stârnit reacții la adresa rectorilor universităților românești și a Consiliului Național al Rectorilor.
,,Universitatea din București și Școala Națională de Studii Politice și Administrative vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză și formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituție autonomă, și orice alt actor din spațiul public, inclusiv actorii politici”, se arată în declarația comună a celor doi rectori.
Aceștia atrag atenția asupra nevoii ca funcțiile de conducere din universități să nu fie politizate, în spiritul garantării autonomiei universitare și pentru a evita înregimentarea politică a universităților: ,,În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităților este o garanție a faptului că opiniile specialiștilor din instituțiile de învățământ superior, exprimate prin publicații de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă și nu sunt influențate de factori externi spațiului academic.” (am preluat din textul scrisorii deschise)
,,Universitatea trebuie să rămână garantul libertății de gândire, al libertății de exprimare și de studiu. Vom propune, împreună cu profesorii și studenții de la SNSPA, câteva exemple de bune practici referitoare la relația dintre mediul universitar, dintre conducerea universităților și actorii sociali. Ne dorim o dezbatere substanțială pe acest subiect și un cod de conduită în management universitar, care să ajute la clarificarea și consolidarea unei atitudini neutre a conducerii universităților față de factorul politic”, a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.
Declarația comună a rectorului Universității din București, prof. Mircea Dumitru, și a rectorului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, prof. Remus Pricopie este disponibilă aici.