Marți, 20 februarie 2018, Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea cu tema Conștiență și responsabilitate morală, susținută de dr. Mihaela Constantinescu, va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

Mihaela Constantinescu va explica rolul conștienței în evaluarea responsabilității individuale în cazul unor diferite acțiuni. Cercetarea din etică aplicată cu privire la responsabilitatea morală pornește în mod tradițional, de la etica aristotelică a virtuții, ce consideră cauzalitatea, cunoașterea, libertatea, liberul arbitru și decizia deliberată ca fiind condiții ale acțiunii morale și, astfel, ale existenței agenților morali responsabili. Conștiența reprezintă un factor determinant pentru cel putin două dintre aceste condiții: posibilitatea de a acționa liber și capacitatea de a lua decizii în mod deliberat. De asemenea, prelegerea va aduce în discuție implicațiile conștienței pentru întelegerea filosofică a ceea ce înseamnă să fii agent moral, fie că este vorba despre indivizi sau colectivități.

Mihaela Constantinescu este membră a Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) de la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Are o diplomă de doctorat în filosofie obținută în anul 2013 cu tema „Responsabilitatea morală în organizații”. Este de asemenea interesată de etica de afaceri, etica virtuții și studiul organizațiilor.

Seminarele „Conștientă și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Știinte Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi găsite aici.

Mai multe informații despre seminariile „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This