Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București organizează prelegerea cu tema ,,Mobilizarea organizațiilor pentru drepturile minorităților sexuale: cazul României și al Poloniei”, susținută de Andrada Nimu (ICUB fellow). Evenimentul va avea loc joi, 8 februarie 2018, la Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Sediul Schitu Măgureanu, lângă Parcul Cișmigiu, București), începând cu ora 15:00.
Regiunea Central și Est Europeană oferă dovezi ample despre politizarea sexualității, de la sondajele de opinie publică, până la retorica folosită de politicieni. Cercetările din domeniu își propun să analizeze modul în care modelele și teoriile vestice pot fi aplicate în Estul Europei și în ce măsură activiștii pentru drepturile minorităților sexuale din regiune pot dezvolta propriile lor modele (Bartos 2016). Proiectul de cercetare al Andradei Nimu se concentrează asupra efectelor multiple ale activismului pentru minoritățile sexuale din România și Polonia, anume asupra modului în care activiștii înțeleg oportunitățile politice și fac decizii strategice. Deși atât România, cât și Polonia se înscriu în modelul de interacțiune de tip „politica moralității” (morality politics) (Holzhacker 2012), cazurile prezintă trăsături distincte. Proiectul arată că activiștii folosesc tactici similare pentru a se adresa statului, comunității din care fac parte, actorilor internaționali și societății în general. Însă tacticile sunt diferite de la o perioadă la alta, precum și rezultatele. Proiectul se înscrie în demersurile cercetătorilor de a arăta multitudinea de fațete care alcătuiesc mișcarea pentru drepturile minorităților sexuale, fie că este vorba despre tacticile și abordările activiștilor, fie că este vorba despre efectele mobilizării acestora.
Andrada Nimu are un doctorat în Științe Politice la Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Teza ei de doctorat are în vedere mișcările pentru drepturile femeilor și ale minorităților sexuale din România și Polonia. Andrada Nimu a publicat o serie de articole în reviste naționale și internaționale (ex: Voluntas: International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations, Springer), capitole în cărți (Polirom, Peter Lang International Academic Publishers, Barbara Budrich Publishers) și a co-editat o carte pe tema societății civile în România (Polirom, Iași, 2016).