Începând cu semestrul al II-lea din acest an universitar, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București organizează un curs de creative writing, susținut de către Doina Ruști în cadrul masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC), unul dintre cele mai căutate masterate ale Universității din București, coordonat de Lidia Vianu.
Pe parcursul a 12 ateliere, cursanții vor afla de la prozatori importanți, scenariști și alți creatori cum se scrie o poveste, de la flash-ul epic la scenariul de film și roman.
Seria cursurilor de creative writing se deschide miercuri, 28 februarie 2018, iar primul invitat este Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciați si mai traduși scriitori contemporani, prozator cunoscut prin romanul „Sunt o babă comunistă!”, roman multi-tradus, premiat și ecranizat de Stere Gulea. Întâlnirea va avea loc în sala 18 (James Royce) a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (str. Pitar Moș, nr. 7-13).
Vor urma alți scriitori de top precum Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Octavian Soviany, Cristi Teodorescu, Radu Găvan și regizorul Paul Negoescu.
Conform Doinei Ruști, susținătoarea proiectului, „orice ficțiune narativă ia naștere printr-un joc, care te ajută să înveți traseul și, mai ales, cum să eviți capcanele lui. Restul este talent, râvnit și învinuit pentru orice alt detaliu, însă, din păcate, greu de întreținut. Educația naratologică nu ține locul emoției, dar cel puțin te împiedică sa devii penibil.”
La sfârșitul semestrului va avea loc mega-atelierul de traducere de text literar, susținut anual de Lidia Vianu, la care sunt invitați scriitori și editori britanici. Anul acesta, masterclass-ul va cuprinde proza scurtă românească, tradusă de studenți. Nuvelele vor apărea în final într-o antologie bilingvă la „Contemporary Literature Press”.
Doina Ruști este scenarist și profesor universitar la UNATC, fiind considerată una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane, impunându-se prin romanele cu tematică diversă și construcție solidă.