Volumul Un moment din istoria Facultății de Științe Politice a Universității din București: filiera socio-umană francofonă (1991-1995), coordonat de Laurențiu Vlad, prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, a apărut la Editura Universității din București în colecția ,,Memorie, identitate, mentalități”, în anul 2016.

Volumul de față restituie o istorie a anilor 1991-1995, perioada în care la Universitatea din București a funcționat filiera francofonă de științe umane (Faculté Internationale des Sciences Humaines). Autorul volumului, Laurențiu Vlad, prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, care a realizat o documentare în colaborare cu Ionela Băluță și Dan Drăghia, s-a străduit să reconstituie contextul începuturilor facultății și să sugereze câteva repere importante din evoluția ulterioară a acesteia (numită inițial Facultatea de Științe Politice și Administrative, în 2001 devine Facultatea de Științe Politice).

Prima secțiune a volumului de față redă o istorie instituțională a Facultății Internaționale de Științe Umane, pornind de la surse de arhivă precum stenograme ale ședințelor structurilor de conducere ale Universității din București, statistici, arhiva Facultății de Științe Politice (cataloage, convenții, referate administrative, examene de admitere, etc) și documente administrative și legislative.

Cea de-a doua secțiune a volumului, coordonată de Ionela Băluță, se constituie într-un început de istorie orală, care reunește opt interviuri realizate cu profesori care au jucat un rol esențial, fie în momentul conturării și creării Facultății Internaționale de Științe Umane, fie mai apoi, în primii săi ani de existență. Printre acești profesori se numără Emil Constantinescu, Lazăr Vlăsceanu, Constantin Bușe, Radu Toma, Zoe Petre, Daniel Barbu, Cristian Preda și Dan Petre. Interviurile au fost realizate de Ionela Băluță, Anca Dohotariu, Ruxandra Ivan, Laurențiu Vlad, fiind transcrise, în cea mai mare măsură, de Alexandra Oprea.

Așa cum este menționat în preambul, volumul de față este rodul colaborării între mai multe generații de profesori ai facultății, dar și rezultatul unei colaborări între foști și actuali studenți. Astfel, coordonatorul acestui demers, prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, consideră că e cel mai potrivit ca volumul să fie dedicat tuturor profesorilor și studenților facultății, de ieri, de azi și de mâine.

Mai multe detalii despre volumul Un moment din istoria Facultății de Științe Politice a Universității din București: filiera socio-umană francofonă (1991-1995) pot fi consultate aici.

Volumul poate fi achiziționat de la Librăria Universității din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, sector 5).

Pin It on Pinterest

Share This