Vineri, 9 decembrie 2016, a avut loc reuniunea prorectorilor și responsabililor de relații internaționale din instituțiile de învățământ superior de stat și privat, cu reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Filosofie a Universității din București, în Amfiteatrul „Titu Maiorescu” (Str. Splaiul Independenței, nr. 204, București).
Alocuțiunile de bun-venit au fost rostite de prof. univ. dr. Romiță Iucu, rector interimar al Universității din București, prof. univ. dr. Romulus Brâncoveanu, decan al Facultății de Filosofie a Universității din București, și conf. univ. dr. Sorin-Valentin Costreie, secretar de stat responsabil cu afaceri europene și relații internaționale, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Obiectivele reuniunii au vizat aducerea în discuție a procesului de internaționalizare a învățământului superior, proces care răspunde dinamicii la nivel global, fiind un instrument prin care atât instituțiile guvernamentale, cât și comunitatea academică se adaptează nevoilor în permanentă schimbare. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice își propune să aprofundeze colaborarea cu instituțiile de învățământ superior din țară pentru a dezvolta și implementa strategii constructive în ceea ce privește internaționalizarea.
În prima parte a evenimentului s-a desfășurat secțiunea ,,Prioritățile de cooperare bilaterală și internațională în domeniul învățământului superior”, în cadrul căreia au luat cuvântul Mirela Grecu, director, Ministerul Afacerilor Externe, și Adelina Bădescu și Daniela Angelescu, consilieri Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Una dintre componentele principale ale internaționalizării sistemului de învățământ superior este facilitatea și acomodarea fluxurilor din exterior, prin organizarea diferitelor evenimente și prin sprijinirea inițiativelor de relaționare internațională etc. Toate aceste elemente sunt specifice mobilității transnaționale și relaționării internaționale. Pentru a răspunde nevoilor instituțiilor de învățământ superior, MENCS lucrează în prezent la actualizarea metodologiei de primire la studii a bursierilor străini și încurajează proiectele de cooperare directă cu universități din străinătate.
Evenimentul a continuat cu secțiunea ,,Școlarizarea în România a cetățenilor străini în anul universitar 2017-2018”, în cadrul căreia au intervenit Alexandra Colțan, consilier la Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene, MENCS, comisarul Șef de Poliție Laurențiu Ioachim și comisarul Șef de Poliție Cristian Stoica, Inspectoratul General pentru Imigrări și Reprezentant al Serviciului Român de Informații.
Creșterea constantă a numărului de cetățeni străini care doresc să studieze în România demonstrează calitatea programelor de studii, precum și o îmbunătățire a condițiilor de primire a acestora. MENCS își propune să crească cooperarea cu instituțiile de învățământ superior, precum și cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări și ai Centrului Național de Vize din Ministerul Afacerilor Externe, în vederea asigurării unei bune gestionări a fluxului de studenți. Continuarea și aprofundarea dialogului pe această tematică reprezintă o prioritate pentru toți actorii implicați, astfel încât procesul de admitere și de școlarizare să fie unul eficient.
,,Școlarizarea în România a românilor de pretutindeni în anul universitar 2017-2018” a fost ultima temă a evenimentului, în care a intervenit Camelia Ciurescu, consilier, Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene, MENCS.
Anual, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice alocă şi acordă un număr de locuri cu bursă şi locuri cu scutire de taxe şcolare, destinate românilor de pretutindeni care doresc să-şi continue studiile în învăţământul preuniversitar şi superior de stat din România. Totodată, MENCS susține și continuarea studiilor cu taxă în lei pentru românii de pretutindeni care nu au obținut un loc de studii subvenționat de statul roman, dar care doresc să studieze în instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate din România. De asemenea, MENCS susține și încurajează dezvoltarea extensiunilor universitare, inițiate în cadrul colaborărilor transfrontaliere dintre universitățile românești și universități din Republica Moldova și Ucraina.
Agenda reuniunii prorectorilor și responsabililor de relații internaționale din instituțiile de învățământ superior de stat și privat poate fi consultată aici.