Marți, 28 februarie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, conf. univ. dr. Sorin Costreie, cadru didactic la Departamentul de Filosofie Teoretică și prodecan al Facultății de Filosofie a Universității din București, va susține prelegerea ,,Gândire structurată: Structuralism matematic si cogniție matematică”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 14:00.
Studiile recente de cogniție matematică arată că se pot găsi capacități de cogniție matematică la copii mici si la primate. Astfel de date pot susține diferite forme de structuralism. Pentru a putea fi percepute, structurile matematice ar trebui să fie atât ereditare cât și prezente în lumea actuală. Prezentarea conf. univ. dr. Sorin Costreie este o pleadoarie pentru această poziție. Sorin Costreie va analiza însă critic și diferite contraargumente care ar putea submina validitatea acestei poziții.
Conf. univ. dr. Sorin Costreie este specializat în filosofia limbajului, filosofia matematicii și filosofia logicii. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Bucuresti în anul 2007 și, de-a lungul anilor, a beneficiat de numeroase burse de cercetare (TEMPUS, DAAD, New Europe College, World Bank, UEFISCDI-CNCS și POSDRU) care i-au permis să-și continue cercetarea la universități ca La Sapienza, Roma, Universitatea din Bonn, Universitatea Notre Dame, University din Pittsburgh si Universitatea Western Ontario. Sorin Costreie a participat la mai mult de 50 de conferințe internaționale și a scris numeroase articole care au fost publicate în reviste și volume internaționale de specialitate la edituri prestigioase ca Springer, Kluwer, Elsevier, Taylor&Francis, Oxford University Press etc. Cele mai recente publicații sunt ,,Şase studii fregeene”, Editura Universitӑţii din Bucureşti, 2015 și ”Early Analytic Philosophy. New Perspectives on the Tradition” (,,Filosofie analitică timpurie: Perspective noi asupra tradiției”), (The Western Ontario Series in the Philosophy of Science), Springer 2016.
Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București în perioada martie 2016 – decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.