Marți, 4 aprilie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, Dr. Miruna Doicaru, lector şi cercetător la NHTV Academy of Digital Entertainment (www.nhtv.nl) va susține prelegerea Gânduri cu privire la posibilele aplicaţii şi viitorul jurnalismului imersiv (Raport al unui studiu ce explorează impactul realităţii virtuale asupra atitudinilor europenilor cu privire la refugiaţi). Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie 2016–decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Miruna Doicaru este lector în domeniul metodelor de cercetare şi cercetător la NHTV, the Academy of Digital Entertainment, în cadrul profesoratului Digital Media Concepts. Cercetarea ei se concentrează asupra înţelegerii experienţelor narative de absorbţie şi a determinanţilor lor (legate/i de media sau de naraţiunile existente), care încearcă să evidenţieze ceea ce face o poveste să fie angajantă şi interesantă. De cînd a început să lucreze pentru NHTV, şi-a concentrat cercetarea asupra naraţiunilor din realitatea virtuală (RV) încercînd să observe modul în care naraţiunea poate fi adaptată pentru RV nu doar pentru a atrage utilizatori RV, ci şi pentru a le păstra interesul şi a-i menţine în acest domeniu. Miruna Doicaru este interesată şi de explorarea unor forme mai obiective de măsurare a experienţelor narative RV. A lucrat pînă acum în proiecte ce se concentrau asupra filmelor RV, jurnalismului RV şi a instrumentelor de reabilitare.
Mass media joacă un rol crucial în modul în care publicul percepe noi naraţiuni şi, în consecinţă, modelează aceste atitudini faţă de grupurile noi care apar. De exemplu, media poate avea un impact concret asupra modului în care europenii privesc fluxul de refugiaţi. Având în vedere că primim cea mai mare parte a informaţiei cu privire la acest grup, cu care nu avem contact direct, din presă, ne formăm atitudini faţă de ei pe baza a ceea ce aflăm în programele de ştiri.
RV este considerată un mediu capabil să aducă oamenii împreună, să le sporească empatia şi, eventual, să le faciliteze colaborarea. Prezentarea se va referi la un studiu realizat de Miruna Doicaru pentru a observa în ce măsură filmul RV la 360 de grade poate angaja publicul diferit faţă de formele tradiţionale de mass media şi poate influenţa pozitiv atitudinile oamenilor faţă de grupul venit din exterior (refugiaţii). Rezultatele obţinute (împreună cu Laila Lopes şi Marnix van Gisbergen, care au contribuit la design şi la colectarea de date) arată că filmul RV la 360 de grade creează niveluri mai înalte de prezenţă spaţială în comparaţie cu formele tradiţionale de media. Cu privire la atitudinea faţă de refugiaţi, s-au înregistrat atitudini pozitive faţă de aceştia la un nivel mult mai înalt în cazul filmului RV la 360 de grade în comparaţie cu simpla prezentare de text. Nu s-au observat diferenţe în aceste atitudini între filmul VR la 360 de grade şi prezentarea de text + imagini. Miruna Doicaru va discuta posibilele explicaţii şi consecinţe ale rezultatelor obţinute în contextul marelui interes de care se bucură RV în jurnalism astăzi.
Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.