Joi, 6 aprilie 2017, Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București va organiza un lunchtime seminar cu tema Anthropocene: A Chance to Bridge the Gap between the ‘Two Cultures’?. Prelegerea va fi susținută de Liviu Giosan, profesor la MIT/ Woods Hole Oceanographic Institution și visiting professor IRH-ICUB. Evenimentul va avea loc începând cu ora 14:00, în sala de seminarii a IRH – ICUB (str. Dimitrie Brândza, nr. 1).
Liviu Giosan este visiting professor la Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada octombrie 2016 – septembrie 2017 și cercetător în geoștiințe la Woods Hole Oceanographic Institution din SUA. Liviu Giosan predă în cadrul programului doctoral comun dintre Massachussets Institute of Technology și Woods Hole Oceanographic Institution în Oceanografie/ Științe și Inginerie ale Oceanului Aplicate. Cercetările sale actuale se referă la interacțiunile dintre climat, peisaje și oameni. Studiile sale au fost publicate în jurnale științifice de prim rang și prezentate în mass-media internațională și includ contribuțiii cum ar fi: deltele râurilor care se scufundă sub influența schimbărilor climatice induse de oameni; ipoteza potopului Mării Negre sau așa-numitul „Potop al lui Noe”; impactul pe termen lung al despăduririi asupra ecosistemului Mării Negre; și colapsul vechii civilizații urbane Indus Valley Civilization asupra subcontinentului indian.
La ICUB, Liviu Giosan va conduce un proiect cu tema „Înțelegerea Antropocenului în România” care încearcă să exploreze lunga istorie a interacțiunilor Natură-Oameni pe teritoriul românesc și în regiunile învecinate prin colaborări interdisciplinare care implică științele fizice și cele umaniste.
Lunchtime seminar este în prezent seminarul de cercetare al Secțiunii de Științe Umaniste a ICUB, în cadrul căruia membrii și cercetătorii asociați își pot prezenta lucrările. Acest seminar are loc în fiecare joi, între lunile octombrie și iunie. Seminarul începe la ora 13:30 cu un prânz informal, iar de la ora 14:00 cercetătorul are la dispoziție o oră pentru a-și prezenta lucrarea, urmată de o oră de dezbateri. Scopul acestui seminar este acela de a pune la dispoziție un mediu colegial, interdisciplinar și competitiv în care cercetătorii își pot testa ideile și perfecționa argumentele. Seminarul este deschis pentru membri ai Institutului și cercetători asociați, dar și pentru invitații acestora. Cei interesați să participe pot trimite un email la adresa humanities@icub.unibuc.ro.
Mai multe detalii despre lunchime seminar pot fi consultate aici.