Marți, 11 octombrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brandza, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00. În cadrul seminarului, Prof. Laura Pana de la Universitatea Politehnica București va susține prelegerea Co-evoluția agenților cognitivi și morali umani și artificiali.

O nouă moralitate este generată de mediul științific și tehnologic actual și o nouă etică este necesară – o etică ce ar putea sta atât la baza moralității individuale cât și a celei sociale, ar putea îndruma comportamentul moral și evoluția morală a diferitelor tipuri de agenți morali și ar putea avea șanse să mențină în viața însă și cultura morală. Se identifică diferite trăsături comune ale agenților cognitivi și morali umani și artificiali și se analizează proprietăți specifice ale agenților cognitivi și morali artificiali. Se anticipează o evoluție comună a agenților inteligenți umani și artificiali pe baza unui set multiplu de tipuri de activități comune cum ar fi cogniția artificială, descoperirile artificiale, organizarea artificială și evoluția artificială. Evoluția naturală și artificială sunt studiate dintr-o perspectivă interdisciplinară și chiar interculturală (științifică, tehnică și filosofică) iar evoluția comuna sau mai degrabă co-evoluția agenților morali umani și artificiali sunt schițate cu ajutorul prognozei tehnologice și sociale. Sunt selectate și descrise proceduri, norme, principii și valori ale deciziei etice care pot fi aplicate atât agenților morali umani cât și celor artificiali. Se studiază inteligența morală ca o formă de inteligență practică și se evaluează rolul ei în comportamentul moral uman și artificial. Se prezintă un set de valori etice care pot fi împărtășite de agenții morali umani și artificiali. De asemenea se prezintă sondaje meta-etice în timpul prelegerii cu scopul de a stabili locul eticii artificiale în diferite domenii noi, emergente, structurate ca un sector special al culturii tehnologiei computerizate.

Prof. Laura Pana a absolvit Facultatea de Filosofie din București, unde și-a obținut și doctoratul în filosofie. În prezent, predă la Universitatea Politehnica din București mai multe cursuri printre care: Filosofia științei, Filosofia culturii, Filosofia culturii tehnice, Filosofia informației și Tehnologia informației. În cercetarea sa, se concentrează asupra problemelor de etică – mai ales etica informației și etica tehnologiei computerizate. În cadrul acestui domeniu de cercetare, prof. Pana a conturat o nouă disciplină etică: Etica artificială.  Printre cele mai importante publicații și prelegeri pot fi enumerate: Artificial Intelligence and Moral Intelligence, in TripleC: Cognition, Communication, Co-operation, 4(2): 254-24, 2006; Co-evolution of Human and Artificial Cognitive Agents, International Conference on Computing and Philosophy, University Institute de Technology of Laval and AAAI (American Association for Artificial Intelligence), Laval, France, May 3-5, 2006; Human and Artificial Agents with Moral Intelligence, Computer Ethics: Philosophical Enquiry (CEPE), organizată de INSEIT, Autonoma University of Lisbon, Portugal, July 1st – 3rd 2013; Artificial Ethics: A Common Way for Human and Artificial Agents and an Emergent Technoethical Field, The International Journal of Technoethics, Volume 3, Issue 3, 2013, pp. 1-20. Printre contribuțiile originale ale prof. Pană se află și lansarea unui nou domeniu de cercetare: Intellectica, domeniu strâns legat de Inventica. În plus, în Socio-cibernetica, prof. Pana a inițiat studiul Sistemelor sociomatice. Ea se ocupă și de domeniul de educație și cercetare al Prognozei sociale și tehnologice, publicând și o carte cu același titlu. Este membră a International Association for Computing and Philosophy (IACAP), International Society for Ethics and Technology (INSEIT), Forumului mondial al inventatorilor și cercetătorilor și a Societății Române de Filosofie. La Congresul mondial de filosofie din Atena (10-15 iulie 2016), organizat cu prilejul împlinirii a 2400 de ani de la nașterea lui Aristotel, prof. Pana a prezentat lucrarea: Aristotle’s Eudemian Ethics and the Happiness-less Well-being in the Global Information Society.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This