Vineri, 12 mai 2017, Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București (SSS-ICUB) organizează seminarul „Femei și bărbați în Parlamentul României – rolul partidelor politice în reprezentarea politică de gen”, prezentat de Oana Bălută, bursieră ICUB și cadru dicactic al Universității din București. Evenimentul va avea loc la sediul ICUB din Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, în sala 102 (șoseaua Panduri, nr. 90-92), începând cu ora 15:30.
Reprezentarea politică a femeilor constituie un domeniu de studiu bogat în abordări teoretice și cercetări consistente efectuate încă de la jumătatea secolului trecut. În prezent, există literatură internațională consistentă dedicată rolului partidelor politice în reprezentarea politică a femeilor (Norris, Lovenduski 1995; Norris, 1997; Fox, Lawless, 2005; Niven, 2010; Caul, 2010; Krook, 2010; Cheng and Tavits, 2011 etc.). În timpul procesului de recrutare, partidele politice sunt gatekeeperi. Cercetările în domeniu atrag atenția asupra unui bias de gen care poate explica ezitările partidelor în a susține candidaturile femeilor (Fox, Lawless, 2005; Sanbonmatsu, 2002) și funizează o matrice de analiză a recrutării la nivelul partidelor politice (Norris, Lovenduski, 1995; Norris, 1997; Krook, 2010). În același timp, rareori factorii politici au fost cercetați și analizați în spațiile postcomuniste (cu excepția Matland, Montgomery, 2003).
Potrivit lui Montgomery (2004), „majoritatea studiilor analizează în jur de douăzeci și cinci din cele mai consolidate democrații și ajung la concluzia că factorii politici (legislația electorală și trăsăturile partidelor politice) au cea mai mare putere explicativă”, în raport cu reprezentarea descriptivă (Montgomery, 2004, p.5). Însă, studii din state cu democrații mai puțin consolidate și vechi, tind să atragă atenția asupra factorilor socio-economici și culturali pentru a explica subreprezentarea politică a femeilor (nivel scăzut de educație, participarea redusă pe piața muncii, de pildă). În același timp, Montogomery observă că evidențierea acestor factori „depinde de modul în care cercetătorul/cercetătoarea vede egalitatea politică drept produsul unor cerințe sociale și culturale preliminare ori consideră că este consecința unor stimulente create de alegeri instituționale și politice” (Montgomery, 2004, p.6).
Analizele care reflectă asupra rolului factorilor politici nu sunt așa de dezvoltate ori extinse în România în condițiile în care abordările de până acum au evidențiat mai degrabă rolul factorilor culturali și socio-economici (Pasti, 2003; Miroiu, 2004; Popescu, 2004). Rolurile de gen, sistemul educațional, ideologia partidului, obstacolele socio-economice au fost mai degrabă subliniate și documentate (Băluţă, 2006; Ghebrea, Tătărâm, Creţoiu, 2005; Miroiu, 2004; Popescu, 2004; Pasti, 2003).
Oana Băluță este bursieră ICUB (cu proiectul ”Is incumbency a predictor of political support for women? Does incumbency reduce gender bias in candidate selection?”), conferențiar universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, profesoară asociată la Masteratul de Gen, Politici și Minorități al Facultății de Științe Politice, SNSPA și doctor în științe politice din 2009 cu o temă despre gen și interese politice în România actuală.
Mai multe informații despre seminarul „Femei și bărbați în Parlamentul României – rolul partidelor politice în reprezentarea politică de gen” pot fi consultate aici.