A apărut la editura Polirom volumul al-Kindī – Despre filosofia primă (ediţie bilingvă), editat și tradus din limba arabă cu note explicative de prof. univ. dr. George Grigore și cu un studiu introductiv de conf. univ. dr. Laura Sitaru.
Prof. univ. dr. George Grigore este coordonatorul Departamentului de Limbă și Literatură Arabă din cadrul Universității din București, directorul Centrului de Studii Arabe al Universității din București, co-editor al revistei academice Romano-Arabica și ambasador al Alianței Civilizațiilor (organism ONU pentru dialog interreligios, intercultural).
Din anul 2001 este editor asociat al revistei Romano-Arabica, publicată de Centrul de Studii Arabe al Universității din București. În scopul promovării literaturii contemporane arabe în România înființează în anul 2010, la editura Ars Longa, colecția Alif. În afară de numeroasele traduceri din limba arabă, a tradus și literatură română în arabă. A publicat o serie de lucrări menite să fie instrumente utile atât studenților, cât și tuturor celor care doresc să învețe limba arabă (dicționare, ghiduri de conversație, un manual de ortografie și caligrafie arabă). A obținut pentru creația sa numeroase premii naționale – cum ar fi premiul Valahia (2001), – și internaționale – cum ar fi premiul Na‘man (Liban), 2005.
Conf. univ. dr. Laura Sitaru este cadru didactic la secţia de arabă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Este membru al Centrului de Studii Arabe al Universităţii din Bucureşti şi co-editor al revistei Romano-Arabica. Din 2005, lucrează ca cercetător la Institutul Diplomatic Român, aria de expertiză fiind spaţiul arabo-islamic. Are un doctorat în istorie conceptuală (2009) la Universitatea din Bucureşti, cu titlul „Concepte-cheie în terminologia politică arabă. Studiu lingvistic, istoric şi politologic”.
În prezent, preocupările sale se concentrează pe studiul formelor de identitate din spaţiul arabo-islamic în context modern. Literatura arabă modernă, precum şi evoluţiile politice actuale ale lumii arabo-islamice reprezintă alte două importante arii de interes. Are numeroase articole de specialitate, dar şi contribuţii în media româneşti (Revista 22, Foreign Policy Romania, Revista de Politica Internaţională etc., emisiuni de radio şi tv) pe teme legate de evoluţiile contemporane din spaţiul arabo-islamic.
Tratatul Despre filosofia primă al lui al-Kindī, primul dintre numele răsunătoare ale filosofilor arabi din Evul Mediu (secolul al IX-lea), reprezintă o interpretare a fizicii şi metafizicii peripatetice din perspectiva proprie a neoplatonismului arab, cu influenţe notabile ale apocrifului Teologia lui Aristotel: el conţine o constantă raportare a conceptelor aristotelice ale filosofiei naturale şi a teoriei predicabilelor la semnificaţiile diferite ale unităţii şi Unului.
al-Kindī (cca 796-873), considerat primul filosof al arabilor, a căpătat încă din tinereţe, pe cînd lucra la „Casa Înţelepciunii” din Bagdad, o mare notorietate în mediile erudite pentru adaptarea şi promovarea filosofiei greceşti în limba arabă. Sub influenţa cărţilor „filosofilor dintîi” (filosofii greci, aşa cum i-a numit), al-Kindī a scris un număr impresionant de tratate originale de metafizică, psihologie, etică, logică, astronomie, astrologie, medicină, matematică etc., puse sub semnul armonizării marilor tradiţii culturale.
Mai multe detalii despre volumul al-Kindī – Despre filosofia primă pot fi consultate aici.