Miercuri, 21 iunie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, dr. David Mark Kovacs și dr. Rina Tzinman, cadre didactice la Universitatea Bilkent, Ankara, Turcia, vor susține prelegerea ,,Emoții extinse și metafizica naturalului”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. D. Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
Un număr din ce în ce mai mare de filosofi susțin în ultimii ani teza emoțiilor extinse (Extended Emotions Thesis – EET) – ideea că procesele noastre emoționale încorporează întâmplări exterioare. Au fost prezentate mai multe argumente în favoarea acestei teze – cele mai multe bazându-se pe ipoteze fenomenologice, intuiții referitoare la cazuri particulare și cercetări experimentale. Totuși, acestea rămân oarecum controversate și oponenții EET sustin că putem presupune relații cauzale, dar nu și constitutive între obiectele exterioare și emoții. Din păcate, această controversă tinde tot mai mult să se transforme într-o dispută terminologică cu privire la cuvântul ,,emoție”. Autorii prelegerii vor încerca să rezolve această situație referindu-se la metafizica naturalului, care consideră că emoțiile sunt în mod rațional naturale și pot face obiectul unui studiu științific. David Mark Kovacs și Rina Tzinman vor utiliza o serie de analize larg acceptate și independent plauzibile pentru a găsi cel mai potrivit concept în disputa cu privire la ,,emoții”.
David Mark Kovacs este asistent universitar la Facultatea de Filosofie a Universității Bilket din Ankara, cu specializare în metafizica și filosofia minții. Și-a obtinut doctoratul la Universitatea Cornell în anul 2016. Printre lucrările sale recente se numară “Self-made people” (Mind) și “Grounding and the argument from explanatoriness” (în curs de apariție în Philosophical Studies). Deși cea mai mare parte a cercetării sale mai recente se concentrează asupra metafizicii, el contiuă să fie interesat și de filosofia minții.
Rina Tzinman este preparator la Facultatea de Filosofie a Universității Bilket din Ankara, cu specializare tot în metafizică și filosofia minții. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Miami în anul 2016. Printre lucrările sale recente se numară “Against the brainstem view of the persistence of human animals” (publicată în Animals, ed. Andreas Blank) și “Is Romeo Dead? On the persistence of organisms” (în curs de apariție în Synthese). Rina Tzinman este interesată, cu precădere, de modul în care metafizica poate ajuta la o mai bună înțelegere a sinelui asa cum este discutat în filosofia minții.
Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.