Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București reîncepe seria de seminare Memory: From Brains to Narratives joi, 9 noiembrie 2017, cu o prelegere pe tema Stay Close, My Past? On Memory, Intersubjectivity and Reproduction Control in Post-communist Romania. Prelegerea este susținută de dr. Lorena Anton, membru asociat SSU, și va avea loc în sala de seminare a SSU-ICUB (Str. Dimitrie Brândză, nr 1), începând cu ora 15:00.
În mitologia grecească, memoria – zeița Mnemosyne – a dat naștere muzelor, căpătând astfel control asupra timpului, imaginației și asupra activităților culturale. Încă de la acea vreme, atât oamenii neinițiați, cât și învățații au fost intrigați și preocupați de puterea și rolul memoriei în diferitele sale tipuri și forme. În ultimii ani, studiul memoriei, atât în ceea ce privește aspectele sale socio-culturale, cât și în manifestările colective, a determinat formarea unui domeniu transdisciplinar de cercetare în științele sociale, numit studiul memoriei.
Seminarul Memory:From Brains to Narratives se va desfășura la fiecare două săptămâni și este gândit ca un cadru pentru discuțiile interdisciplinare între specialiști în științele sociale și umaniste. Scopul întâlnirilor este de a reuni și de a deconstrui idei mai vechi sau mai recente despre locul memoriei în istoria omenirii și de a pune fundamentele evoluției contemporane ale acestui domeniu de cercetare.
Seminarul este coordonat de Lorena Anton, membru asociat SSU, antropolog și cercetător în antropologie culturală la Universitatea din București. Lorena Anton a obținut titlul de doctor în etnologie la Universitatea din Bordeaux Segalen și la Universitatea din București. Lorena Anton este membru al EASA (European Association of Social Anthropologists), membru al SIEF (Société Internationale d’Ethnologie et de Folklore) și IUAES (The International Union of Anthropological and Ethnological Sciences). În prezent, interesele sale de cercetare includ politicile europene privind reproducerea și mișcările de protest, istoria antropologiei și a etnologiei europene, precum și politicile românești privind îmbătrânirea, memoria și bunăstarea.
Mai multe detalii despre seminarul ”Memory: From Brains to Narratives” pot fi consultate aici.