Pe 5 Noiembrie 2016, începând cu ora 14:00, va avea loc pe platforma Măgurele a patra ediţie TEDxCERN@IFIN-HH, eveniment organizat de Facultatea de Fizică şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. Conferinţa va include transmisiunea în direct a TEDxCERN organizată de Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), precum şi un program cu invitaţi locali.
Într-o lume din ce în ce mai conectată, marile transformări pornesc adeseori de la micile curiozităţi ale pasionaţilor de ştiinţă, tehnologie sau educaţie. Marile idei nu sunt statice – se propagă. Noile descoperiri şi inovaţii zguduie societatea din temelii şi ne obligă să reconsiderăm abordarea obişnuită. Dar revoluţiile se ivesc foarte rar, ca unde de inovaţie complet conturate. Ele apar mai degrabă ca mici valuri de curiozitate care cresc, evoluează, se ciocnesc, surprind şi se multiplică, pe măsură ce se răspândesc pe întreg mapamondul. Suntem oare pregătiţi să recunoaştem care dintre micile unde de astăzi vor deveni valurile acestui secol?
În cadrul evenimentului, vom intra în contact cu oameni de ştiinţă care au recreat felul în care percepem şi redăm lumea înconjurătoare. Vorbitorii de anul acesta vor încerca să răspundă la întrebări precum:
- Ce alte dimensiuni ale universului vor dezvălui misterioasa țesătură spațiu-timp?
- Va fi capabil un computer să învețe și să gândească precum un om?
- Cât de multe lucruri putem învăța despre pământul de sub picioarele noastre privindu-l de deasupra lui?
- Cum vom putea pune la lucru armatele de drone care se nasc în acest moment?
- Cum se transform medicina prin cercetările ADN-ului?
şi ne vor împărtăşi modul în care curiozitatea aprinde micile idei şi pasiuni devenind importante şi schimbând felul în care privim și interacționăm cu lumea din jurul nostru.
Invitat special în cadrul evenimentului de la Măgurele, prof. Kazuo Tanaka, directorul ştiinţific al proiectului ELI-NP, va vorbi despre cum interferenţa dintre două domenii, tehnologia laserului şi fizica nucleară, pot conduce la rezultate noi în astrofizică, biologie, securitate nucleară, ingineria reactoarelor de fuziune sau terapia cancerului. Seara se va încheia cu o dezbatere privind provocările etice ale noilor tehnologii, cu un alt invitat, Constantin Vică, lector la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti, specialist în modele de authorship pe internet, în istoria şi evoluţia internetului.
TED este o organizaţie non-profit devotată ideilor care merită să fie împărtăşite. Din 1984 reuneşte, sub forma unei conferinţe, persoane din domenii distincte: Tehnologie, Entertainment şi Design – TED. O prezentare TED trebuie să conţină o idée nouă care să merite să fie promovată. Mai multe detalii despre evenimentele TED puteţi găsi la ted.com.
TEDx este un program de evenimente locale, organizate independent, care aduc oamenii împreună pentru a lua parte la experienţa TED. În cadrul unui eveniment TEDx, vorbitorii şi materialele video îndeamnă la discuţii profunde şi la interconectarea membrilor auditoriului. Mai multe detalii despre evenimentele TEDx la ted.com/tedx.
TEDxCERN@IFIN-HH reprezintă un eveniment dedicat oamenilor care cred în puterea ideilor, care au o viziune asupra viitorului comunităţii ştiințifice şi educaţionale în care trăiesc şi care doresc să contribuie la dezvoltarea unui viitor mai bun şi mai sigur.
Mai multe informaţii despre vorbitori şi înscrieri găsiţi la următoarele linkuri ale evenimentului tedxcern.web.cern.ch/, facebook.com/TedxCernInBucharest events.theory.nipne.ro/tedxcerninbucharest.