Conferința Internațională Interdisciplinară de Cercetare Politică este o sesiune comună anuală de workshop-uri care are drept scop oferirea unei oportunități în vederea realizării schimburilor academice pe teme referitoare la cercetarea politică și la cele mai recente progrese în cadrul disciplinei și profesiei de știinte politice. Limbile de lucru ale conferinţei sunt engleza și franceza. Cele mai bune lucrări sunt selectate pentru publicare în numere speciale ale unor reviste ştiinţifice, sau în volume colective la edituri partenere.
„Genul și politica: provocarea globalizării”, tema celei de-a cincea ediții a Conferințe Internaționale Interdisciplinare de Ştiinţe Politice, a fost aleasă având în vedere faptul că societățile democratice contemporane se confruntă în prezent cu câteva provocări fundamentale, printre care: drepturile femeilor și reprezentarea lor politică, drepturile și libertățile minorităților, libertatea legată de alegerile individuale privind diferitele forme de conviețuire, sexualitatea sau reproducerea asistată. Astfel, discuțiile legate de gen și politică, privite ca o provocare a globalizării, apar ca o provocare majoră pentru societatea globală.
Tema generală poate fi abordată din diferite perspective conceptuale, empirice și metodologice, pe următorele subiecte:
- reprezentare politică
- feminism(e) și mișcări sociale
- gen și politici publice
- instituții politice
- științe
- politicile de reproducere umană și politica sexualității
- muncă
- media și comunicare
- politicile familiale
Conferința se adresează cercetătorilor seniori și juniori din domeniul științelor politice, dar și din domeniul științelor umaniste, precum și cadrelor didactice universitare din domeniile trans și interdisciplinare relevante pentru cercetarea politică. Persoanele interesate să participe la conferință pot trimite propuneri de prezentări, de paneluri sau de mese rotunde. Termenul limită pentru trimiterea aplicațiilor este 15 februarie 2018.
Iniţiată în 2014 de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (FSPUB) pentru a marca la acel moment aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea acestei universităţi, SCOPE este organizată în principal de centrele de cercetare ale FSPUB şi partenerii acestora. Mai multe detalii despre conferință, dar și informații cu privire la modalitatea de înscriere la cea de-a cincea ediție pot fi consultate aici.