Studenții anului al III-lea de la specializarea Comunicare și Relații Publice, din Departamentul de Științe ale Comunicării, Facultatea de Litere din Universitatea din București au reprezentat România în demersul internațional co-finanțat prin Programul Europa pentru Cetățeni al Uniunii Europene, derulat în perioada: august 2015 – decembrie 2016, care a avut loc la Budapesta în cadrul Festivalului de film Behind the Iron Curtains‘ 70 în ziua de 14 octombrie 2016. Cinematograful Pușkin din capitala Ungariei a devenit locul de întâlnire al tinerilor creatori de filme de scurt metraj din țările participante la proiect (Cehia, Polonia, România, Ungaria). Ei au obținut premiul I al festivalului și premiul special al juriului alături de Ungaria și Polonia. Suntem mândri de izbânda lor, făcută cu efort de documentare, cercetare, elaborare de scenarii și producere de povești digitizate, adică doar cu ajutorul mijloacelor mobile de comunicații.
Coordonatorul european este Committee for National Remembrance (Ungaria), iar parteneri sunt Institutul de Sociologie (România), Academia de Științe Sociale (Polonia), Organizația Non-guvernamentală Post Bellum (Republica Cehă). Scopul proiectului este promovarea istoriei și a valorilor comune europene și înțelegerea trecutului și a modului în care acesta influențează prezentul. Obiectivele BIC 70 au fost promovarea transferului de cunoaștere privind istoria europeană de după cel de-al Doilea Război Mondial în rândul cetățenilor, în general și al tinerilor, în particular, crearea unei platforme educaționale online care să încurajeze colaborarea voluntară dintre experți și cetățeni, conștientizarea de către cetățeni a efectelor regimului comunist și a mecanismelor care înscriu țările Europei de Est pe un pattern distinct al dezvoltării din punct de vedere cultural, politic, social, promovarea valorilor democratice europene: toleranța, înțelegerea reciprocă, reconcilierea.
Facultatea de Litere a aderat la acest proiect, mai întâi, prin participarea studenților anului al III-lea, Colectivul de Comunicare și Relații Publice, Departamentul de Științe ale Comunicării, sub coordonarea prof. univ. dr. Valentina Pricopie, cadru didactic asociat al departamentului, cercetător la Institutul de Sociologie al Academiei Române, unul din coordonatorii proiectului BIC 70 ROMÂNIA. Astfel, organizarea în București pe 10 mai 2016 a conferinței internaționale, găzduită de țara noastră, a oferit studenților ocazia de a se familiariza cu proiectul, dar, mai ales, de a-l organiza ca eveniment prin contribuția studenților sub coordonarea profesoarei.
Din acest moment, a început activitatea practică de elaborare a filmelor prin întâlniri săptămânale cu studenții sub coordonarea prof. univ. dr. Valentina Pricopie și cercetător Cristina Dâmboeanu. Acestei echipe i s-au alăturat prof. univ. dr. Luminița Roșca – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, lect.univ. dr. Ana-Maria Teodorescu de la Facultatea de Litere ca experți locali și coordonatori ai atelierelor de lucru. Aceste forme de activitate au presupus culegerea datelor, documentarea subiectului, elaborarea scenariului, realizarea montajului acestor imagini, fie culese de pe internet-conform dreptului la proprietate intelectuală, fie a subeditării pentru limba engleză a celor cinci filme propuse pentru participarea românească. Efortul susținut a durat din mai până în august 2016. Din mai 2016 până în prezent implicarea facultății s-a realizat prin formele deja amintite, dar și prin crearea unui acord de parteneriat cu Institutul de Sociologie al Academiei Române și Facultatea de Litere, prin Departamentul de Științe ale Comunicării, CISCOREP, Centrul ID&F. Echipa proiectului BIC 70 ROMÂNIA a realizat 5 filme ca povestiri digitizate
Partenerii străini au apreciat pozitiv realizările studenților români. Pentru participarea echipei prof. univ. dr. Valentina Pricopie a lansat ideea unei excursii de lucru, pe care a și realizat-o în perioada 12-16 octombrie 2016, în care să fie incluși și studenți participanți la realizarea filmelor. Punctul de plecare al demersului propus potrivit conceptului Școlii californiene de povestiri digitale ca tehnică de lucru a oferit participanților, deci fiecărei echipe de realizare a filmului posibilitatea reconstituirii unei realități așa cum este ea percepută de tânăra generație fie prin apel la memorie, fie prin acces la imagini din acea perioadă comunistă, fie la reprezentări deja definite și interpretate de alții prin asumarea acestor percepții.
Interviul acordat la Radio România Actualități despre acest proiect poate accesat aici.