Marți, 6 februarie 2018, Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea cu tema Neurotehnologiile și dreptul penal: probleme legate de încălcarea dreptului la viața privată, susținută de Maria Elena Racman, va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
Maria Racman va explica de ce neurotehnologiile reprezintă o temă importantă de discuție în dreptul penal de astăzi. De la tehnologiile pentru detectarea minciunilor la cele pentru obținerea amprentei cerebrale, toate aceste tehnologii presupun probleme legate de posibile încălcări ale dreptului la viața privată. Prelegerea va prezenta tensiunile existente între folosirea neurotehnologiilor în procesele penale și drepturile la activitate cerebrală si gândire privată. Se vor lua în discuție și problemele legate de folosirea RMNf și a EEG P300 și de informațiile pe care ele le oferă cu privire la cunoașterea și emoțiile subiecților acestor scanări. Se va observa că, în ciuda promisiunii lor de a oferi adevărul, multe astfel de neurotehnologii nu sunt admise în tribunale tocmai pentru că nu pot demonstra adevărul. De asemenea, prelegerea va aduce în discuție permisiunea în anumite condiții a folosirii unor astfel de metode pentru identificarea adevărului, dezvoltarea drepturilor cerebrale și importanța crescândă a consimțământului informat în contextul obținerii accesului la activitatea neurală a unei persoane.
Maria Elena Racman este doctorandă a Facultății de Filosofie a Universității din București și membră a Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al acestei facultăți. Are o diplomă de licență în știință politică și o alta în filosofie și, de asemenea, un masterat în filosofie. Principalele sale arii de cercetare sunt bioetica și neuroetica. Lucrarea sa de doctorat studiază folosirea neurotehnologiilor în dreptul penal din punct de vedere filosofic. Este interesată cu precădere de probleme legate de obținerea amprentelor cerebrale și de intervențiile medicale practicate în afara domeniului medical. Este de asemenea interesată de analizarea diverselor metode și tehnici legate de aceste teme de cercetare și de necesitatea drepturilor la activitate cerebrală privată.
Seminarele „Conștientă și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secțiunii de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi găsite aici.
Mai multe informații despre seminarele Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară pot fi consultate aici.