Universitatea din Bucureşti, prin Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, a devenit recent membră a ”RINGS- The International Association of Institutes of Advanced Gender Studies”, fiind singura universitate din România afiliată acestei rețele, alături de alte câteva universități din Estul Europei.
Universitatea din București a obținut statutul de membră a RINGS în luna octombrie 2017, în cadrul conferinței ”The Geopolitics of Gender Politics and Feminist Resistances”, după ce o comisie abilitată a analizat dosarul de candidatură. Evenimentul a avut loc în perioada 4–6 octombrie, la Reykjavík (Islanda).
Aociația RINGS are ca obiectiv principal promovarea cercetării avansate şi cooperării transnaţionale în domeniul studiilor de gen şi feministe, cu precădere în ceea ce priveşte cercetarea inegalităţilor sociale în context global. Prin intermediul acestei asociaţii se facilitează şi se sprijină legăturile şi parteneriatele între universităţi şi centre de cercetare din Africa, Australia, America, Europa.
Adeziunea la rețeaua RINGS oferă posibilitatea realizării a numeroase colaborări transnaţionale, vizibilitate şi promovare a cercetărilor autohtone, schimburi de experienţe pentru profesori, doctoranzi și postdoctoranzi. Demersul de a adera la RINGS a fost inițiat de conf. univ. dr. Laura Grunberg, cadru didactic la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, și dovedește, încă odată, faptul că domeniul de „Studii de Gen” este bine reprezentat şi susţinut în cadrul Universității din București.
Înființată în 2014, asociația RINGS are sediul central în Suedia, la ”Institute of Thematic Gender Studies” şi are la acest moment în jur de 50 de membri din toată lumea: instituţii de învăţământ şi/sau centre de cercetare avansată care au nuclee de specialişti în domeniu, predau şi fac cercetare avansată în domeniul studiilor de gen şi feminismului. De curând asociaţia s-a deschis şi către ţările din Estul Europei.