În perioada 16-18 februarie 2018 a avut loc conferința internațională ,,Rolul consilierului în comunitatea locală și globală” în București, care a reunit peste 220 de specialiști în consiliere educațională din 12 țări din Europa și Statele Unite ale Americii.

Organizat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București și de NBCC România, parte a rețelei europene coordonată de EBCC (European Board for Certified Counselors), evenimentul a debutat vineri în Aula Magna a Facultății de Drept cu o sesiune plenară prezidată de dr. Andreea Szilagyi, vicepreședinte NBCC Internațional și președinte NBCC România. Dr. Carl Sheperis, președinte și CEO, National Board for Certified Counselors, i-a numit pe participanții la eveniment drept pionieri ai dezvoltării domeniului consilierii în țările lor și, în același timp, profesioniști care îi sprijină pe oameni în efortul de autodezvoltare.

Reprezentanții Universității din București, prorectorii prof. univ. dr. Romiță Iucu și prof. univ. dr. Magdalena Platis-Iordache, au urat bun venit participanților și au subliniat importanța serviciilor de consiliere pentru orientarea în carieră a tinerilor și pentru gestionarea realităților sociale actuale, cum ar fi imigrația.

Seara a continuat cu prezentările susținute de dr. Ronald Sultana, director al Centrului Euro-Mediteranean pentru Cercetare Educațională de la Universitatea din Malta, și de dr. Melissa Luke, președinte al ACES (Association for Counselor Education and Supervision), de la Universitatea din Syracuse, Statele Unite ale Americii.

Prof. Ronald Sultana a invitat audiența într-un demers de înțelegere a relației dintre dezvoltarea carierei și realitățile socio-economice și culturale. Specialiștilor în consiliere li s-a propus ca temă de reflecție identificarea celei mai potrivite abordări pentru etapa istorică pe care o parcurgem. Dr. Melissa Luke a vorbit despre identitatea profesională a consilierilor școlari la nivel global și despre importanța serviciilor de consiliere școlară. Dr. Luke a vorbit și despre valoarea deosebită pe care relațiile dintre consilieri școlari o au în fiecare comunitate.

În deschiderea celei de-a doua zile a conferinței, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, Dr. Charles Gressard, președinte interimar și CEO al CACREP (Council for the Accreditation of Counseling and Related Programs), a vorbit despre implicațiile locale și globale ale certificării și acreditării programelor de formare în consiliere, accentuând necesitatea de adaptare a acestui proces la realitățile fiecărei țări.

Prezentarea susținută de prof. univ. dr. Lucian Ciolan, Decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, a avut ca temă dimensiunile procesului de învățare și modul în care serviciile de consiliere și orientare pot sprijini învățarea autentică. Sherry Allen, Director Executiv NBCC Foundation, a vorbit despre bursele GCDF și a prezentat câștigătorii români ai burselor din perioada 2013–2017.

Au urmat două sesiuni concomitente de workshop-uri care au totalizat un număr de 12 ateliere dedicate consilierilor din școli, universități și mediul privat. La finalul zilei participanții au asistat la o discuție panel în care cinci experți în consiliere au analizat modul în care competențele pentru gestionarea vieții personale și profesionale sunt dezvoltate de serviciile de consiliere, începând cu proiectarea curriculară și terminând cu serviciile oferite de companii propriilor angajați. Concluzia acestei discuții a fost una optimistă, observându-se oportunitățile de colaborare între consilierii din mediul școlar, academic și de afaceri.

Ultima zi a conferinței a început cu prezentările susținute de Lavinia Cosma, deputat în Parlamentul României și consultant în carieră GCDF, și de Dr. Sally Baas, director al programului SEAT (Southeast Asian Teacher Licensure Program), Universitatea Concordia, Statele Unite ale Americii. Lavinia Cosma a vorbit despre importanța implicării active a consilierilor în deciziile politice referitoare la domeniul lor de activitate, în timp ce prezentarea făcută de Dr. Sally Baas a demonstrat modul în care consilierii școlari și psihologii școlari pot colabora pentru a oferi servicii de calitate publicului pe care îl servesc. Ziua de duminică a continuat cu patru sesiuni de comunicări științifice și s-a încheiat cu cinci workshop-uri despre tehnici de lucru în consiliere.

Pin It on Pinterest

Share This