Volumul Lectures de Jean-Luc Marion a fost publicat la Editions du Cerf în colecția Cerf Patrimoines, în anul 2016. Compus din 20 de articole, volumul colectiv Lectures de Jean-Luc Marion presupune o echivocitate: să-l citești pe Jean-Luc Marion în propria sa lectură a filosofiei.
Expunerea în acest volum a dialogului filosofului cu istoria filosofiei constituie înr-adevăr pariul acestei cărți, pariu care se construiește pe ideea că aceasta este calea însăși a filosofiei. Aceasta constituie de asemenea, accesul cel mai respectabil pe care îl putem avea la o operă care se realizează sub ochii noștri.
De la Grigore de Nyssa și Dionisie Areopagitul la Derrida, prin Descartes, Kant, Nietzsche, Husserl și Heidegger, Jean-Luc Marion a îmbrățișat, a aprofundat, a reluat și a respins temele fundamentale ale metafizicii şi ale fenomenologiei. Întreaga operă a lui Marion e traversată de lectura personală și inovatoare a filosofiei. Opera sa s-a construit în dialog cu textele clasice și cuprinde marile dezbateri teoretice ale epocii pe care o traversează. Dialogul este de altfel privilegiat și în acest volum, Jean-Luc Marion răspunzând autorilor studiilor care îi sunt consacrate.
Anca Vasiliu este director de cercetare la CNRS, Universitatea Sorbonne din Paris. Autoare a mai multor opere, dintre care cea mai recentă este Divines techniques. Arts et langage homérique à la fin de l’Antiquité (2016), Anca Vasiliu și-a publicat teza coordonată de Jean-Luc Marion, intitulată Du Diaphane. Image, milieu, lumière dans la pensée antique et médiévale, în anul 1997.
Doctor al Universității din București și al Universității Sorbonne din Paris, Cristian Ciocan, autorul volumului, predă la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) din cadrul Universității din București. Președinte al Societății Române de Fenomenologie și editor al revistei Studia Phaenomenologica, Cristian Ciocan este autorul lucrării Heidegger și problema morții: existențialitate, autenticitate, temporalitate,apărută în 2014.
De asemenea, în alcătuirea volumui au mai contribuit: Dan Arbib, Élodie Boublil, Olivier Boulnois, Florin Crismăreanu, Natalie Depraz, Alberto Frigo, Georgiana Huian, Paul Marinescu, Bogdan Minca, Christophe Perrin, Ovidiu Sorin Podar, Calin Cristian Pop, Delia Popa, Tinca Prunea-Bretonnet, Claudia Serban, Ovidiu Stanciu, Émilie Tardivel, Marilena Vlad.
Mai multe detalii despre volumul Lectures de Jean-Luc Marion se pot consulta aici.