Joi, 17 noiembrie 2016, Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB (Institutul de Cercetare al Universității din București) organizează un lunchtime seminar cu tema Representation in Newton’s: Mathematics a Translational Approach. Tema va fi prezentată de Paul Greenham (Tel Aviv University). Seminarul va avea loc începând cu ora 13:30, în sala de seminarii a IHR – ICUB (str. Dimitrie Brândza, nr. 1).
Lunchtime seminar este în prezent seminarul de cercetare al secțiunii de științe umaniste a ICUB, unde membrii și cercetătorii asociați își pot prezenta lucrările. Acest seminar are loc în fiecare joi, între lunile octombrie și iunie. Seminarul începe la ora 13:30 cu un prânz informal, iar de la ora 14:00 cercetătorul are la dispoziție o oră pentru a-și prezenta lucrarea, urmată de o oră de dezbateri. Scopul acestui seminar este acela de a pune la dispoziție un mediu colegial, interdisciplinar și competitiv în care cercetătorii își pot testa ideile și perfecționa argumentele. Seminarul este deschis pentru membri ai Institutului și cercetători asociați, dar și pentru invitații acestora.
Paul Greenham și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea Toronto. În prezent își realizează cercetarea postdoctorală la Institutul Cohn pentru Istoria și Filosofia Științei și a Ideilor la Universitatea din Tel Aviv. În cercetarea sa, investighează utilizarea de către Isaac Newton a textelor profetice și ghidurilor interpretative – în mod special cele luate din tradițiile evreiești și arabe – în scrierile lui Newton despre profeția biblică înregistrate în colecția de manuscrise Yahuda. Paul Greenham speră că cercetarea sa va contribui la dezbaterile despre hermeneutica biblică în dezvoltarea metodei științifice și astfel să joace un rol important în discuții mai largi despre relația dintre știință și religie.
Date fiind metodele translaționale ale lui Newton în modul în care el citește textele simbolice de alchimie și cele de profeție biblică, o zonă pentru cercetări ulterioare se află în găsirea unei metodologii similare în matematica lui Newton, în felul în care Newton a tradus realitățile filosofice ale lumii naturale în reprezentări matematice, prin construcție geometrică sau prin notație fluxională. În această prelegere autorul va discuta percepția lui Newton despre matematica antică care a incorporat în mod criptic ideile centrale ale analizei de secol șaptesprezece în construcțiile geometrice. Autorul explorează de asemenea ideea că mai curând decât să vadă matematica lui Newton ca o reprezentare translațională a lumii naturale, pentru Newton a fost exact invers. Filosofia naturală a lui Newton a fost de fapt o translație a metodelor matematice de argumentare la fenomene natural-filosofice.
Cei interesați să participe pot trimite un email la adresa humanities@icub.unibuc.ro.
Mai multe detalii despre lunchtime seminar puteți găsi aici.